w trakcie tworzenia

Menu

18.03.2013

Krem szpinakowy z jajkiem w koszulce


Pyszna, kremowa zupa ze szpinaku z dodatkiem jajka w koszulce to propozycja na bardzo zdrową zupkę zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Do zupy wykorzystałam świeży szpinak ,
ale można go zastapić mrożonym.

Nie pamiętam aby  w dzieciństwie ktokolwiek zmuszał mnie do jedzenia szpinaku. W moim domu nie jadało się tego warzywa, a więc nie jestem do niego negatywnie nastawiona.  Wręcz przeciwnie , lubię szpinak i jem go dość dużo  zarówno na surowo jak i w równych potrawach gotowanych. 
To doskonałe warzywo, z którego można przyrządzić wiele fajnych dań.

Składniki:/2 porcje/
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 szalotki
  • 100 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego 
  • 100 ml śmietany/do zup/
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
Wykonanie:
-Przygotować bulion warzywny, w którym można ugotować ziemniaki potrzebne do zupy.
-Dokładnie umyty szpinak włożyć do wrzątku i gotować 2-3 minuty.Przełożyć na sitko i przelać zimną wodą.
-Cebulkę i czosnek zeszklić na maśle, dodać  szpinak,  ugotowane ziemniaki  i niewielką ilość bulionu.
-Wszystko dokładnie zmiksować, dodać pozostały bulion .
- Zmiksowaną zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej.
-Zupę zagotować i przelać do miseczek ,a  na środku umieścić kleksik  kwaśnej śmietany.
-Podawać z jajkiem ugotowanym w koszulce.

Aby ugotować jajka należy:
W szerokim rondelku  zagotować wodę ,wlać 1 łyżkę  octu / na ok.1,5 l/ wody. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień. Jajko wbić do niewielkiej miseczki i delikatnie wlać na środek  wody z jak najmniejszej wysokości. Gotować ok.2,5 minuty. Po ugotowaniu delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i umieścić w gorącej zupie. / po ugotowaniu pierwszego  jajka należy usunąć resztki białka i włożyć kolejne/.

Krem szpinakowy doskonale smakuje również z paluszkami grissini.

10 komentarzy:

  1. Rewelacja! Ja tez uwielbiam szpinak i to w kazdej postaci. Pyszna i zdrowa zupka!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm pyszny zdrowy krem , super !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak. Myślę, że smakowałby mi nawet w formie zupy/kremu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinakową i chętnie wypróbuję Twoją wersję ze smaokowitym jajeczkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowałam wczoraj i wyszła bardzo dobra. Przepis zapisuję i będę na pewno powtórki z rozrywki:)

      Usuń
    2. Zupa zrobiła furorę wśród gości:) Aparaty poszły w ruch(zrobiłam wiatraka z kleksa śmietany, który na tej cudnej zieleni pięknie się prezezntował) i były dolewki:):):)

      Usuń
  5. rewelacyjnie wygląda:) aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam szpinak, że też sama nie wpadłam na zrobieniu takiego kremu, pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna zupa ! chętnie bym ją zrobiła. ;)

    www.eat-ticket.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń