w trakcie tworzenia

Menu

18.03.2013

Sałatka z pieczonym dorszem i warzywami

 Ekspresowa sałatka na obiad lub kolację. Głównym składnikiem jest ryba pieczona w ziołach, a pozostałe dodatki , które można komponować zupełnie  dowolnie  składają się głównie z warzyw.
Choć z warzywami o tej porze roku nie jest zbyt ciekawie myślę , że każdy znajdzie coś dla siebie .  Moimi ulubionymi warzywami  w tej sałatce są:  seler naciowy, czerwona cebula, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa lub rzymska, oliwki, kapary i papryczka chilli.
Do sałatki dorzucam na koniec niewielkie kawałki  podpieczonego, chrupiącego  chleba .



Składniki: / 2 porcje/

  •  kilka liści sałaty  lodowej lub rzymskiej
  • 200 g pieczonej w ziołach ryby / u mnie dorsz/
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kawałek selera naciowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka kaparów
  • kilka czarnych oliwek
  • malutki kawałek papryczki chilli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek / lub oleju sałatkowego/
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kromki chleba
Wykonanie:
-Oliwę wymieszać z octem, dodać zmiażdżony czosnek.
-Warzywa dokładnie umyć.
-Sałatkę rozdrobnić wrzucić do miski, dodać kapary,  pokrojone pomidorki, seler, cebulę , oliwki i odrobinę papryczki chilli.
-Upieczoną rybę rozdrobnić i dodać do warzyw.
-Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać  kmin, polać przygotowanym sosem czosnkowym i  delikatnie wymieszać.
-Kromki chleba podpiec na patelni grillowej, rozdrobnić i wrzucić do sałatki .
/sałatkę udekorowałam świeżymi listkami kopru włoskiego/



Doskonałym dodatkiem do sałatki jest lampka białego wytrawnego wina.......polecam!


2 komentarze: