w trakcie tworzenia

Menu

21.04.2013

Karczochy ....po rzymsku /Carciofi ala romana/


Karczochy  można nadziewać, gotować, smażyć, konserwować , a młode odmiany jeść na surowo.
Doskonale smakują z ryżem, z makaronem , jako dodatek do sałatek .../zobacz/...Z karczochów przyrządza sie również pyszny  likier o nazwie Cynar.
 Potrawy przyrządzone ze świeżych karczochów mają niesamowity, niepowtarzalny smak, ale oprócz smaku warzywo to może zaoferować nam o wiele więcej.

 Karczochy zawierają dużo błonnika, witaminy  i sole mineralne. Pobudzają trawienie, pozytywnie wpływają  na pracę wątroby, oczyszczają organizm, obniżają poziom cholesterolu , a nawet opózniają procesy starzenia się organizmu.
Zalet ma wiele ,a
jedyną wadą jest obieranie. Nie lubię i nigdy nie wiem  kiedy powinnam przestać odrywać listki....czasem niewiele z karczocha zostaje /choć serce zawsze/....  Aby delektować się smakiem karczochów należy je więc wcześniej odpowiednio przygotować ....jak?: ZOBACZ

Ciekawostka:  oderwane, dobrze umyte płatki gotuję i otrzymuję zdrowy /choć niezbyt smaczny jak dla mnie / wywar do picia /zobacz/.


Karczochy alla romana można przygotować na różne sposoby i  choć najczęściej układa się je w naczyniu  do góry łodygami,  ja  zdecydowałam  przekroić je na połówki i ułożyć na patelni  na leżąco. Karczochy wyszły pyszne, miękkie i niezwykle aromatyczne.


Składniki:   /przygotowałam  2 szt/
  • 4 szt średniej wielkości  karczochów
  • 4 łyżki  posiekanej natki pietruszki
  • 100 g bułki tartej
  • 2  ząbki czosnku
  • 3 łyżki parmezanu/lub pecorino/
  • cytryna
  • ok. 1/ 2 szklanki oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
dodatkowo
  • pesto miętowo-pietruszkowe 
Wykonanie:
-Umyć i oczyścić karczochy,pozostawić kilka centymetrów łodyżki. /pozostałą część łodygi obrać i dodać do duszenia w dalszej części /. 
-Karczochy przekroić na pół , usunąć twarde wierzchni liście/ czasem obcinam nożyczkami/ i przy pomocy  łyżeczki wydrążyć niejadalne włoskowate /niektóre karczochy ich nie posiadają/   części ze środka , tworząc w ten sposób wgłębienie na nadzienie. 
-Wszystkie nacinane części  nasmarować dokładnie cytryną /lub skropić sokiem/aby warzywo zachowało ładny kolor. Warzywo można równiez umieścić w zimnej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego.

-Połączyć pietruszkę/ ok.2 łyżki/ , czosnek i bułkę tartą /użyłam małego,podręcznego  blendera /,dodać starty ser, 2 łyżki oliwy ,doprawić do smaku sola,  pieprzem  i ,wymieszać.
-Rozgrzać kilka łyżek oliwy na głębokiej patelni lub w rondelku  z grubym dnem.
-Połówki karczochów podsmażyć na rozgrzanej oliwie przeciętą częścia do spodu.
-Po delikatnym podsmażeniu odwrócić warzywo i pietruszkowym farszem wypełnić  puste środki karczochów. Nadzienie przygnieść.
-Podsmażyć 2-3 minuty , a następnie zalać do 1/3 wysokości gorącą , osoloną wodą .
-Przykryć pokrywką i dusić ok.30 min. na wolnym ogniu / uzupełnić ewentualnie wyparowany płyn/. 
- Kiedy widelec wbity w warzywo nie stawia oporu karczochy są gotowe.
-Podawać lekko przestudzone z dodatkiem pieczywa.


Większą ilość karczochów można przygotować w piekarniku lub  ułożyć w rondlu na stojąco /bez przekrawania na połówki/. 



Gotowe karczochy podałam z pesto miętowo-pietruszkowym. Aby przygotować pesto należy pietruszkę  i świeżą mietę zmiksować z oliwą i parmezanem/ do uzyskania gęstego  sosu.

1 komentarz: