w trakcie tworzenia

Menu

23.04.2013

Zielony koktajl ze szpinaku z mietą ,czyli wiosenne porządki /2/


 Zielony  koktajl bogaty w błonnik, białko i witaminy , a ubogi w kalorie.

Koktajle owocowe i warzywne na dobre wkraczają do mojej kuchni ,  wypierając  z codziennego mojego menu jeden posiłek.  Czasem jest to kolacja, czasem drugie danie, ale najczęściej podwieczorek. Jak co roku na wiosnę w trosce o zdrowie, poprawę samopoczucia i wyglądu , ogólne   zregenerowanie  i wzmocnienie oraz uzupełnienie   organizmu  w  solidną dawkę witamin, , a głównie  o dobre samopoczucie  sięgam z przyjemnością  po szklankę gęstego, aromatycznego koktajlu. Tak jak większość kobiet marzę o tym, by latem wskoczyć bez problemu  w sukienkę z ubiegłego roku  i  choć zawsze można wytłumaczyć się zmianami w modzie , kupić coś nowego, to  dobrze byłoby zrzucić  co nie co......a  więc powoli  i bez wyrzeczeń do celu.

Koktajle owocowe i warzywne doskonale oczyszczają organizm i chyba nikogo nie trzeba zachęcać do ich spożywania szczególnie o tej porze roku..........

Szpinak w połączeniu z niektórymi składnikami może dać zaskakujące rezultaty smakowe .
Świeży szpinak ma całkiem niezły, delikatny smak ,a dodając do niego banana, kiwi, pomarańcze, mango, ananasa, jabłka ,a stopniowo sezonowe owoce  można go polubić /mrożonego szpinaku  w napojach  nie lubię /.  Zamiast mięty można dodać np. zieloną pietruszkę .
Składniki:/1 porcja/

  • garść świeżego szpinaku
  • ok. 1,5 szklanki schłodzonego kefiru lub maślanki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżeczka oleju lnianego






Szpinak dokładnie umyć, wrzucić do blendera. Wlać  szklankę kefiru /lub maślankę/ , dodać listki mięty, miód i olej. Zmiksować wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać pozostały kefir i krótko zmiksować.
Gotowy koktajl można doprawić do smaku w/g własnych  upodobań.


  Szklanka zielonego koktajlu z kromkąpełnoziarnistego pieczywa to moja ulubiona kolacja.

1 komentarz: