w trakcie tworzenia

Menu

29.04.2013

Koper włoski z szynką pod beszamelem


Koper włoski gości  w mojej kuchni  bardzo często.
.....ale tylko  dlatego, że mam do niego łatwy dostęp i .....uwielbiam GO!
Koper włoski -fenkuł / czyli finocchio/ można przygotować na wiele sposobów i może również dlatego jeszcze  mi się nie znudził /zobacz/
Na surowo do chrupania lub sałatek , a ugotowanany w różnych  postaciach jako dodatek /contorno/ lub danie samodzielne. Świetnie smakuje jako składnik rodzaju zapiekanek .
 Tym razem z dodatkiem szynki i  sosu beszamelowego, który można zrobić samodzielnie lub wykorzystać półprodukt.

Składniki: /2 porcje/

  • 2-3  bulwy kopru włoskiego
  • 500 ml sosu beszamelowego
  • 100 g  szynki gotowanej w cienkich plastrach
  • 2 łyżki startego parmezanu/lub innego sera/
  • 1  łyżeczka nasion kopru
  • świeży lub suszony koperek /do smaku/
  • sól i pieprz do smaku

oliwa do posmarowania naczynia

sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki maki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku




Wykonanie:
-Przygotować sos beszamelowy w/g  przepisu / zobacz/, dodać sok z cytryny, koperek i  wymieszać.
-Koper włoski /fenkuł / obrać, przekroić na 4 części i podgotować al dente  /najlepiej na parze/.
-Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą.
-Ugotowany koper pokroić, lekko posolić /jesli wcześniej nie był przyprawiony/.
-Dno naczynia do zapiekania pokryć cienką warstwa sosu, ułożyć połowę kopru.
-Koper przykryć warstwą szynki, następnie ułożyć pozostałe warzywo i zalać sosem beszamelowym.
-Wierzch posypać obficie strtym serem oraz nasionami kopru i wstawić do gorącego piekarnika /180 st.C/ na ok.25 min.
-Kiedy wierzch zarumieni się zapiekanka jest gotowa.
Podawać z pieczywem jako samodzielnie danie.





2 komentarze: