w trakcie tworzenia

Menu

30.04.2013

Surówka z selera korzeniowego i naciowego


Lekka , chrupiąca , orzeźwiająca  surówka z selera i jabłek. 
Tym razem   połączyłam seler korzeniowy z naciowym, dodałam winne jabłko ,orzechy  włoskie lub rodzynki  i .....co z tego wyszło? Pychotka!
Na dodatek surówka prosta do przygotowania i zdrowa.

Surówkę można  zjeść na deser, a może być również świetnym dodatkiem do mięsa. 


Bardzo lubię  seler na surowo i choć ma mocny , specyficzny smak , często jest składnikiem moich sałatek i surówek. To przecież bardzo cenne warzywo, do którego chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Sok przygotowany z selera naciowego i jabłek  oczyszcza organizm,  ma właściwości nawilżające/ skóra i włosy/ , likwiduje obrzęki i chroni organizm przed wolnymi rodnikami:
 to  tzw."eliksir  młodości". Co jeszcze ma w sobie surowy seler?..zobacz
Składniki: 
  • 1 mały seler korzeniowy
  • kawałek selera naciowego
  • 1 winne jabłko
  • 3 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • szczypta cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek
  • zielona pietruszka i połówki orzechów do dekoracji 
  • sól i pieprz do smaku



Do surówki można dodać odrobinę chrzanu, a jabłko zastapić  ananasem...
Wykonanie:
-Selera obrać, umyć  i zetrzeć  na tarce jarzynowej  o średnich lub dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny.
-Obrane jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać z selerem.
-Seler naciowy umyć, obrać z twardych włókien i pokroić.
-Orzechy posiekać.
-Jogurt wymieszać z majonezem i odrobiną cukru.
-W miseczce wymieszać warzywa, doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać posiekane orzechy / lub rodzynki/,  polać sosem jogurtowo-majonezowym i dokładnie  wymieszać.
-Wstawić na ok.30 minut do lodówki.
-Udekorować zieloną pietruszką i połówkami orzechów.
 Kotlecik w kukurydzianej panierce  z dodatkiem surówki z selera  smakuje całkiem nieźle!







1 komentarz: