w trakcie tworzenia

Menu

12.04.2013

Muffinki nadziewane słoną czekoladą




Czekolada gorzka, której delikatna słodycz łączy się ze słonym smakiem soli morskiej smakuje inaczej ,a połączenie tych smaków  daje niesamowity efekt. 


Smak soli jest tylko delikatnie  wyczuwalny, ale świetnie  harmonizuje z pozostałymi .....
                                                     tego nie da sie opisać, to trzeba poczuć.

Dostałam w prezencie kilka rodzajów tych czekolad i tylko dlatego pozwoliłam sobie połączyć je ze zwykłymi babeczkami. Nabrały dzieki temu trochę innego , ciekawego  smaku.... 
Czekolada wyprodukowana metodą tradycyjną z dodatkiem słodkiej soli  z Czerwi 

Składniki:/10-12 babeczek/
  • 100 g czekolady gorzkiej z solą 
  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 250 g  mąki pszennej
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej



Wykonanie:
- Masło utrzeć  z cukrem przy pomocy miksera.
- Wciąż ucierając dodawać po  jednym jajku ,a na  koniec jogurt.
-Mąkę przesiać, połaczyć z proszkiem i sodą i wsypać do masy jajecznej.
-Wymieszać całość  do połączenia sie składników.
-Przygotowane ciasto nałozyć do  foremek  muffinkowych / użyłam silikonowych/ do ok. połowy wysokości.
-W środek  każdej babeczki wcisnąć kostkę /lub więcej/ czekolady.
-Piec ok. 25 minut.w piekarnika nagrzanym do temperatury 180 st.C.
-Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić.



1 komentarz: