w trakcie tworzenia

Menu

14.04.2013

Tort naleśnikowy z warzywami i sosem beszamelowym


Pyszna zapiekanka naleśnikowa z warzywami. 
Niezwykle fajna forma wykorzystania naleśników jako głównego składnika zapiekanki .

Ale naleśniki potrzebują dodatków, które nadadzą im  właściwego wyglądu i smaku. 
Torty naleśnikowe można przygotować na wiele sposobów, na słodko i wytrawnie .  
Możemy nimi zaskoczyć naszą rodzinę i gości. Przepis niezwykle prosty , 
a efekt gwarantowany i  wart poświęcenia mu troszkę czasu.
Jeśli mamy przygotowane naleśniki i sos pozostałe czynności to już tylko "zabawa"......
Jest to kolejna moja propozycja  na przygotowanie  dania z wykorzystaniem nowych sosów "Winiary". Ponownie wybrałam  sos beszamelowy, ponieważ jest mi bardzo "bliski" i często wykorzystuję go w moich daniach. Sos można zrobić w/g własnej receptury, a można skorzystać z propozycji  i wypróbować nowy produkt.

Składniki:/na 5 naleśników/
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej razowej
  • 1/4 szklanki  mąki gryczanej
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/2  szklanki wody gazowanej 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia

nadzienie :
  • 1 op.sosu beszamelowego
  • 300 ml mleka 
  • 200 ml wody
  • mały kawałek pora/biała część/
  •  2 marchewki
  • 300g  brokułów
  • kawałek czerwonej i żółtej papryki
  • 150 g pieczarek
  • 2  ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g żółtego sera
  • 50 g orzechów laskowych
Wykonanie:


-Wymieszać obie mąki , dodać  jajko, mleko, wodę, sól . Przy pomocy miksera wszystkie składniki dokładnie połączyć. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.Ciasto nie powinno być  za gęste, bo będzie ciężko rozprowadzało się po patelni, jeśli więc wymaga dodać odrobinę wody. Naleśniki /niezbyt cienkie/ smażyć z dwóch stron  na minimalnej ilości tłuszczu. 
-Obraną marchewkę zetrzeć na grubej tarce, umyte różyczki brokuła , pora, paprykę drobniutko  pokroić.
-Warzywa podsmażyć  chwilę na łyżce oliwy / powinny zachować kruchość/. 
- Pieczarki pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć  na oliwie z  czosnkiem.
-Warzywa połączyć ze sobą , doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Przygotować sos beszamelowy w/g przepisu na opakowaniu.
 -Warzywa dodać do sosu i delikatnie wymieszać. 



-Tortownicę o średnicy odpowiadającej wielkości naleśników/ u mnie 20 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
 -Układać warstwami naleśniki smarując  kremem  beszamelowo-warzywnym  aż do wyczerpania  składników.
-Każdą warstwę posypać startym żółtym serem.
 -Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos, który należy posypać serem i posiekanymi orzechami.
-Przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z zapiekać ok.30 min.
-Kroić po lekkim przestudzeniu.
 -Doskonale smakuje  również następnego dnia.

Jesli ktoś nie ma ochoty układać naleśniki warstwami może przygotować je w tradycyjny sposób
Usmażone naleśniki należy posmarować przygotowanym farszem, złożyć w chusteczkę, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać beszamelem, posypać startym serem i zapiec.







Obie wersje zapiekanki smakują identycznie, różnią się jedynie wyglądem

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  2. strasznie fajny pomysł. a nie jest zbyt mdły w smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ......aby dostosować smak do swoich upodobań należy odpowiednio doprawić warzywa i sos, spróbować przed zapiekaniem i myślę,że to wystarczy.Można przecież dowolnie dodawać swoje ulubione przyprawy i zaostrzyć w ten sposób smak!

      Usuń