w trakcie tworzenia

Menu

15.04.2013

Paluszki rybne z porem i ciecierzycą



Bardzo lubię połączenie pora z ciecierzycą. 
Dwa składniki, niewiele przypraw , a smakuje całkiem nieźle.....

W połączeniu z panierowaną  rybką i majonezem sojowym jeszcze lepiej.... prosty przepis, niewiele pracy  no i obiadek z głowy...
..nie potrzebuję już żadnych dodatków, ale do tego dania świetnie pasuje  kromka chrupiącego pieczywa.... 
Składniki:
  • 350 g  filetów rybnych/z dorsza/
  • ok.2 łyżki  bułki  tartej
  • ok. 2 łyżki kaszki  kukurydzianej
  • 1 łyżeczką  przyprawy do ryb
  • ok. 1,5 łyżki oliwy z oliwek /do  ryby/
  • 2  nieduże kawałki pora
  • 150 g ugotowanej ciecierzycy
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek  /lub oleju roślinnego/
  • sól i pieprz do smaku

majonez sojowy:
  • 150 ml oleju roślinnego/sojowy/
  • 80 ml mleka sojowego
  • 1,5 łyżki  białego octu winnego
  • 2 szczypty kurkumy
  • szczypta soli
Wykonanie:

-Filety pokroić na niewielkie kawałki, posypać przyprawa do ryby  i obtoczyć z każdej strony w bułce tartej zmieszanej z kaszką kukurydzianą.
-Przygotowane filety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwa z oliwek i zapiec  w piekarniku ok.25 min. w temp.220 st.C.
-Dokładnie umyte pory pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie, dodać 3 łyżki wody i poddusić do miękkości.
-Dodać ciecierzycę, kurkumę, doprawić do smaku i wymieszać.
-Upieczoną rybę przełożyć na talerze, dodać  przygotowane pory z ciecierzycą.
-Wierzch ryby ozdobić kleksem majonezu.

Aby przygotować majonez sojowy należy użyć przystawkę miksującą robota wraz z  pojemnikiem .Do pojemnika wlać mleko, dodać szczyptę  kurkumy  i miksując dolewać stopniowo olej i  ocet . Miksować do uzyskania gęstego majonezu,  doprawić do smaku solą.



2 komentarze:

  1. Warzywka, rybka, wspaniały pomysł na talerzu, którym już najadają się oczy - czyli wszystko to co lubię!

    Pozdrawiam serdecznie i życzę przyjemnego dnia

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do siebie na konkurs
    http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html

    OdpowiedzUsuń