w trakcie tworzenia

Menu

3.04.2013

Pizza wiosenna na owsianym spodzie



Pizza na spodzie z dodatkiem płatków owsianych to znak, że pora pomyśleć o zdrowszych  i trochę lżejszych posiłkach niż miało to miejsce w ostatnich dniach.
 Jako nadzienie do tej pizzy zużyłam przepiórcze jajeczka, które gdzieś jeszcze się uchowały oraz pyszne , zielone warzywo o nazwie "barba di frate' lub "agretti",
 które właśnie pojawiło się na ryku/ IT /.
                 
"Broda mnicha" to warzywo zupełnie nieznane w naszym kraju/ ja o nim wcześniej nigdy nie słyszałam/. Ma mocno intensywny ,zielony kolor, a  cienkie liście przypominają wyglądem szczypiorek /nie są puste/, bez  wyraźnego, konkretnego smaku..., może  delikatnie kwaskowate.
Warzywo najczęściej podaje się jako  zieloną przystawkę /z oliwą i cytryną/, może być składnikiem pysznej  frittaty, pesto,  albo dodatkiem  do makaronu. Agretti są warzywem bogatym w  składniki mineralne, chlorofil i  jak większość roślin  są doskonałym sprzymierzeńcem w  niskokalorycznej  i oczyszczjącej diecie.

Składniki: /na jedną okrągłą pizzę/
  • 150 g płatków owsianych
  • 100 g maki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 160-175 g letniej wody
  • 2-3 łyżki gęstego sosu pomidorowego
  • ok.1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta soli
oraz


  • kilka ugotowanych jajek przepiórczych
  • garść świeżych liści "brody mnicha"
  • kawałek ostrej papryczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

Wykonanie:
Zielone liście "brody mnicha" dokładnie umyć, odciąć końce i wrzucić do gorącej osolonej wody na kilka minut. Wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i pozostawić na sitku do całkowitego odsączenia z nadmiaru wody. Warzywo umieścić w misce, skropić oliwą z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno papryczkę, ewentualnie doprawić do smaku solą.
-Płatki owsiane zmiksować/ niezbyt dokładnie/ i połączyć z mąką.  Mieszankę wsypać do miski.
-Drożdże wymieszać z niewielką ilością  wody, dodać  cukier i oliwę.
-Do miski z mąką wlać mieszankę drożdży z oliwą. Dodawać stopniowo pozostałą część wody/ ilość regulować w zależności od wilgotności mąki/,sól   i wyrobić gładkie ciasto drewnianą łyżką.
-Ciasto przełożyć na omączony blat  i uformować kulę.
- Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość  przełożyć je na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i naciągając  uformować  palcami okrąg. Ciasto powinno mieć kilka milimetrów grubości.
-Wierzch posmarować sosem pomidorowym wymieszanym z oliwą ,odrobiną soli i bazylią.
-Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C  i piec ok.8-10 minut.
Na upieczone ciasto nałożyć zielony farsz i ozdobić połówkami jajek/ jajka doprawić do smaku/.





1 komentarz: