w trakcie tworzenia

Menu

8.04.2013

Wiosenna sałatka makaronowa z rzodkiewką

Kolejne wiosenne danie na moim talerzu, a wiosna w tym roku nawet na południe nie chce zawitać.
Może jeszcze parę dni trzeba będzie poczekać....

Tym razem sałatka makaronowa z dodatkiem pierwszych nowalijek. Choć rzodkiewka i szczypiorek dostępne są  na rynku  od dawna nie smakują  tak jak te wiosenne......
na gruntowe trzeba  jeszcze zaczekać.


Składniki : / 4 porcje/
  • 300 g makaronu  kółka / ruote/
  • kilka liści zielonej sałatki
  • 8-10 rzodkiewek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek /lub oleju sałatkowego/
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypiorek
  • zielona cebulka
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
-Ugotować na twardo jajka .
-Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą i odcedzony przełożyć do szklanej miski. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszać.
-Sałatkę dokładnie wypłukać,osuszyć, porwać na małe kawałki i wrzucić do makaronu.
-Umytą rzodkiewkę pokroić w plasterki, szczypiorek i cebulkę drobno posiekać. Warzywa  połączyć z makaronem.
-Do małej miseczki wlać oliwę, sok z cytryny ,szczyptę soli, pieprz i wymieszać do utworzenia się gładkiej emulsji.
-Z  ugotowanych, wystudzonych jajek wyjąć żółtka i zetrzeć je na średniej tarce bezpośrednio na makaron z warzywami.
-Przygotowaną emulsją polać sałatkę, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.




2 komentarze:

  1. dawno nie widziałam tego makaronu, a bardzo go lubię. tak wiosennie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo wiosenna:) a i ten makaronik świetny!

    OdpowiedzUsuń