w trakcie tworzenia

Menu

10.04.2013

Roladki rybne z tapenadą i sosem koperkowym

Smaczne danie rybne , w którym połączenie smaków ryby z sosem koperkowym 
stanowi doskonałą kompozycję.


Jeśli ktoś ma ochotę wypróbować nowy produkt Firmy "Winiary" zapraszam ,a przeciwników  torebkowych półproduktów również zapraszam , ponieważ sos koperkowy można przygotować samodzielnie , wystarczy tylko  zaopatrzyć się w świeży koperek.
Co do gotowego sosu koperkowego: muszę stwierdzić, że jest bardzo udany, a smak niezwykle ciekawy/ nie udało mi się do tej pory uzyskać takiego w moim domowym/.
W związku z konkursem, który odbył się całkiem niedawno przygotowałam kilka propozycji na wykorzystanie nowych sosów Winiary  / jeden z nich zdobył  główną nagrodę...?..../
A sosy  dotarły do mnie z kraju pocztą.
Oto jedna z moich propozycji:
Składniki: 
  • 100 ml śmietany 12 %
  • 400 g  filetów soli lub gładzicy bez skóry
  • 3 łyżki tapenady/pasta z czarnych oliwek/
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki krewetek koktajlowych
  • sok z cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryby
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1  op. sosu koperkowego  ze śmietaną "Winiary"
  • sól do smaku
oraz
  • oliwy, kapary, krewetki z zalewy do dekoracji
  • ryż basmati jako dodatek do dania
Wykonanie;
-Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą , pieprzem i odstawić na 20 min. w chłodne miejsce.
-Każdą porcję posmarować cienko pastą oliwkową, nałożyć po  kilka posiekanych kaparów,  krewetek odsączonych z zalewy, posypać koperkiem,  zwinąć i spiąć wykałaczkami.
-Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
-Roladki ułożyć obok siebie, oprószyć przyprawą do ryb delikatnie skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C. 
-Po 10 minutach roladki skropić winem i kontynuować zapiekanie jeszcze ok.10 min. 
-Po wyjęciu z piekarnika przykryć i odstawić na ok.10 min.
-W międzyczasie  ugotować ryż i przygotować sos koperkowy .
-Zawartość torebki z sosem rozprowadzić w 150 ml zimnej wody i 100 ml śmietany.
-Postawić na ogniu i mieszać do chwili zagotowania . Po upływie 3 minut zdjąć z ognia.
-Na półmisku ułożyć ugotowany na sypko ryż i  roladki rybne.
-Polać częścią sosu  i udekorować oliwkami, kaparami i krewetkami.
-Pozostały sos  można podać  w sosjerce. 


Danie podawać z lampką białego, wytrawnego wina

2 komentarze: