w trakcie tworzenia

Menu

29.05.2013

Cukinia nadziewana ziołową ricottą


Delikatna , mięciutka  cukinia z  ricottą i sosem pomidorowym. Danie  proste,  smaczne i  lekkie ,a  szczególnie  dla osób które nie przepadają za cukinią nadziewaną mięsem.


  W pierwszym momencie trochę zaskoczył mnie pomysł nadziewania cukinii  serem ricotta , ale poprosiłam o przepis, zanotowałam i wypróbowałam . Wyszło całkiem fajnie. Cukinia bardzo smaczna , nadzienie aromatyczne i bardzo delikatne  . Doskonałym uzupełnieniem  jest   sos pomidorowy, który zdecydowanie ożywia całość.
Składniki: /2 porcje/

  • 3   młode, zielone cukinie
  • ok. 150 g świeżej ricotty
  • 1 jajko
  • 2 -3 łyżki bułki tartej  
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego  tymianku , majeranku , oregano /całe listki do dekoracji/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/  lub dowolny olej/
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 50 g mozzarelli
sos:
  • 300 g pomidorów w zalewie
  • 1/2 cebuli
  • kawałek marchewki
  • kawałek selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
Wykonanie:
sos:
Cebulę, marchew i seler drobniutko pokroić i podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojone pomidory z zalewą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok.15-20  minut. Pod koniec dodać kilka świeżych listków bazylii i szczyptę cukru.

-Cukinie umyć , przekroić wzdłuż na pół. 
-Wydrążyć środek pozostawiając dookoła cienką obwódkę.
-Ricottę przełożyć do miski, dodać jajko, parmezan, posiekane zioła i starannie wymieszać.
-Doprawić do smaku, jeśli masa jest rzadka dodać łyżkę bułki tartej.
-Nałożyć farsz we  wgłębienia cukini.
-Na dużej patelni rozgrzać oliwę.
-Każdą  połówkę  cukinii posypać bułką tartą, docisnąć i przełożyć na rozgrzaną  patelnię/ farszem do spodu/.
-Smażyć do lekkiego przyrumienienia się bułki.
-Cukinie przełożyć na drugą stronę i chwilę podsmażyć.
-Podlać bulionem, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok.4-5 minut
-Dodać połowę sosu pomidorowego , na wierzchu każdej cukinii położyć kawałek mozzarelli
-Gotową cukinię przełożyć na talerz, dodać  pozostałe pomidory i ozdobić świeżymi listkami ziół.
-Podawać z pieczywem.




1 komentarz: