w trakcie tworzenia

Menu

29.05.2013

Drożdżowe babeczki z czereśniami i rozmarynem


Uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami.  Drożdżówki kiedyś kupowałam w cukierni, a dziś jestem dumna ,że mogę je upiec  bez problemu , w każdej chwili....to przecież takie proste

Wystarczy kilka składników, świeże owoce i odrobina chęci . Jeśli wysponujemy urządzeniem do wyrabiania ciasta ,to już tylko zabawa....

Składniki/ : ok 10-12 szt w zależności od wielkości foremek/
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki migdałowej
  • 50 g masła 
  • szczypta soli

oraz 
1 łyżka roztopionego masła do posmarowania ciasta
20-24  szt czereśni
gałązka świeżego rozmarynu
cukrowa posypka


Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
Żółtko utrzeć z cukrem.
Do miski wsypać mąkę,, migdały , sól ,wymieszać.
Wlać mleko z drożdżami, jajko   i przy pomocy miksera  wyrobić całość na gładkie, elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok.40-60 minut.

Foremkę muffinkową lub foremki aluminiowe/takich użyłam/wyłożyć papierowymi papilotkami.
Owoce umyć i osuszyć /kto chce może wydrylować/
Podrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat i kilkakrotnie złożyć odstawić na 10-15 minut.
Piekarnika nagrzać do temperatury 180 st.C.
Z ciasta uformować 10-12 kulek.

Każdą kulkę włożyć do foremki,posmarować masłem ,
Do każdej kulki włożyć po 2 czereśnie i listek rozmarynu.
Babeczki odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
Podrośnięte babeczki posypać delikatnie cukrową posypka i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.25 minut. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
Upieczone babki wystudzić na kratce kuchennej.


2 komentarze: