w trakcie tworzenia

Menu

25.05.2013

Kruche babeczki z musem truskawkowym i bitą śmietaną

.....po jednej babeczce od MAMY.............

Małe, niezwykle łatwe  do przygotowania są  słodkim przysmakiem na każdą okazję . 
Cieszą oko i podniebienie.

Zwyczajne , kruche babeczki, które zmieniają swój smak i wygląd w zależności od kompozycji dodatków. Babeczki można upiec wcześniej i bezpośrednio przed podaniem nałożyć dowolne  nadzienie. Ciasto przygotowuję w większej ilości ,wykorzystuję część ,a resztę mrożę  i  wyjmuję kiedy  tylko mam ochotę na babeczki lub inny kruchy wypiek. 

Składniki : na ok.20 szt  /  połowę ciasta wykorzystałam ,a część zamroziłam/
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • skórka starta z cytryny /do smaku/
  • szczypta soli 
mus truskawkowy:
  • 1 szklanka truskawek 
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ok. 1,5 łyżeczki  żelatyny

bita śmietana:
  • 250 ml  śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:
-Składniki na ciasto włożyć do melaksera i miksować na wolnych obrotach/ ruchy pulsujące/ do chwili utworzenia się zwartej masy.
-Przełożyć na blat, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut.
-Schłodzone foremki na babki nasmarować masłem .
-Schłodzone ciasto  rozwałkować  przy pomocy folii spożywczej  na grubość kilku milimetrów,
wykroić krążki i wylepić nimi foremki.
-Gotowe babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st. C/ i piec ok. 15 min.Powinny być lekko przyrumienione.
-Upieczone babeczki wyjąć z foremek i  wystudzić.

-Truskawki zmiksować z cukrem przy pomocy blendera, dodać  cukier waniliowy  i śmietanę wymieszać.
-Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody . Przestudzoną dodać do truskawek i dokładnie zmiksować.
-Wstawić do lodówki aby mus  stężał.
-Dobrze schłodzoną śmietanę ubić przy pomocy miksera. Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. 
-Tężejący mus truskawkowy nałożyć we wgłębienia babeczek.
-Przy pomocy szprycy nałożyć bitą śmietanę.
-Ozdobić świeżymi listkami mięty  i truskawkami.


3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Może nie całkiem dopracowane,ale to tak na szybko........ważne,że cieszą oko i podniebienie!

      Usuń
  2. Z tym musem to z pewnością pyszne,ładne te babeczki.

    OdpowiedzUsuń