w trakcie tworzenia

Menu

25.05.2013

Makaron z papryką i serem pecorino.

Takie właśnie dania uwielbiam.  Lekkie i kolorowe.  
Dodatkowy plus to szybki i niezwykle prosty sposób przygotowania.

Wystarczy zmieniać rodzaj makaronu i dowolnie komponować warzywa , a makaron z pewnością nikomu  sie nie znudzi...........

Składniki:/2 porcje/


  • 160 g makaronu /typu orecchiette gnocchietti/
  • 3  łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałeczek papryczki chilli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 80 g zielonej fasolki szparagowej
  • kilka świeżych listków bazylii
  • ok. 40 g sera pecorino/ lub parmezanu w kawałku/                                                                                                                       
  • sól i pieprz do smaku



Wykonanie:
-Nastawić wodę na makaron.
-Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę , dodać papryczkę, czosnek i mieszając smażyć ok.2-3 minuty /nie przypalić/ , po czym czosnek usunąć.
-Dodać pokrojoną paprykę, chwilkę podsmażyć , doprawić do smaku , po czym zmniejszyć ogień , przykryć pokrywką  i dusić do miękkości ok.10 min. Jeśli wymaga podlać odrobiną wody /z gotującego się makaronu/.
-W międzyczasie umyć i obrać fasolkę szparagową, pokroić na mniejsze kawałki.
-Do gotującej się , osolonej wody wrzucić makaron wraz z pokrojoną fasolką i gotować ok.10-15 min. od chwili zagotowania się wody.
-Ugotowany makaron z fasolką  przecedzić i wsypać na patelnię z papryką.
-Starannie połączyć składniki  i mieszając podgrzewać ok. 1 minutę, aż makaron przejdzie smakiem warzyw /można dodać odrobinę wody z makaronu/.
-Dodać kilka listków bazylii , połowę  sera /startego lub pokrojonego w cieniutkie płatki/, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
-Gotowy makaron przełożyć na talerze, posypać płatkami sera, ozdobić świeżą  bazylią.

2 komentarze: