w trakcie tworzenia

Menu

27.05.2013

Łosoś z ryżem Venere i szparagami


Aromatyczny  łosoś z piekarnika w towarzystwie czarnego ryżu "Venere"  i ugotowanych, chrupiących  szparagów,  to moje  ulubione "królewskie danie".


Łosoś to bogactwo  witamin  i minerałów,  to  żródło najzdrowszych  nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Również szparagi, które są istną bombą witaminową  mają bardzo pozytywny wpływ na funkconowanie naszego organizmu. Nie pozostaje nic innego jak połączyć oba produkty dodać szlacheynego ,czarnego ryżu  i przygotować zdrowy posiłek prawie w "królewskim stylu".
Dlaczego warto jeść czarny ryż?...../ZOBACZ/

Składniki:/2 porcje/
  • ok.150 g ryżu Venere
  • pęczek  zielonych szparagów
  • 2 filety łososia
marynata:
  • ¼ szklanki    soku z pomarańczy
  • ¼ szklanki soku z ananasa
  • ½ łyżeczki świeżo startego  imbiru
  • 2  łyżki oliwy z oliwek
  • sól  i pieprz do smaku
oraz
  świeży koperek

Wykonanie:
- Sok pomarańczowy i  z ananasa oraz  1 łyżkę oliwy starannie połączyć . Doprawić do smaku, dodać imbir i wymieszać . Odłożyć kilka łyżeczek do miseczki.
-Pozostałą marynatą zalać  filety i odstawić na 15-20 minut. Kto chce może dosolić rybę.
-Ugotować ryż w/ g zaleceń producenta /ok. 30 -40 min/.
-Szparagi starannie umyć, odłamać stwardniałe części, usunąć  twarde łuski /jeśli wymaga obrać nożykiem do warzyw/ i ugotować al dente /15 min/ w osolonej wodzie  z dodatkiem szczypty cukru. Najlepiej w wysokim ,wąskim garnku .Dobrze,  jeśli główki wystają  nad powierzchnię wody. 
-Ugotowane szparagi przelać zimną wodą, odsączyć i przełożyć do miseczki.
-Odłożoną wcześniej marynatę połączyć z łyżką oliwy z oliwek i skropić szparagi.
-Filet z łososia przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia / skórą na papier/,obłożyć kilkoma gałązkami koperku  i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec ok. 20 minut w temp.180 st.C
-Upieczoną rybę podawać z ryżem i szparagami. 
-Posypać obficie świeżym koperkiem.
Doskonałym dodatkiem jest obowiazkowa lampka białego wytrawnego wina


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz