w trakcie tworzenia

Menu

21.05.2013

Risotto wiosenne z zielonym groszkiem i miętą

Pyszne , kremowe risotto ze swieżym zielonym , słodziutkim groszkiem.
Risotto z groszkiem można podawać przez cały rok korzystając z mrożonych zapasów/ nigdy  nie używam groszku z konserwy/.Jednak ten świeży jest zdecydownie najlepszy. Ponieważ sezon na zielony groszek u mnie już w pełni pozwoliłam sobie na takie małe szalństwo i z pewnością będę je powtarzać.........lekko, zdrowo i smacznie.....
Jeśli ktoś nie lubi mięty śmiało może ją zastapić innym zielonym dodatkiem.

Składniki:
  • 200g ryżu "Arborio"
  • ok.200g  świeżego zielonego groszku
  • 1 mała cebula 
  • ¼ szklanki  białego wytrawnego wina
  • ok. 700 ml  bulionu warzywnego
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżego masła
  •  świeże listki mięty/ilość  w-g uznania/
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:


-Przygotować bulion warzywny /powinien być gorący w trakcie gotowania risotto/.
-Na głębszej patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła i podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę. 
-Dodać groszek, wymieszać i delikatnie poddusić na małym ogniu.
-Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie całkowicie tłuszcz.
-Podlać winem , zwiększyć ogień i gotować chwilkę do całkowitego odparowania alkoholu.
-Podlać bulionem /ok. 2 chochelki/ i kontynuować gotowanie do chwili , aż ryż będzie miękki. 
-W miarę odparowania płynu uzupełniać go dodając niewielką ilość bulionu tak, by przykrywał zawartość patelni.
-Na koniec dodać starty parmezan , pozostałe masło , posiekane listki mięty,  doprawić do smaku solą  i świezo zmielonym pieprzem, energicznie  wymieszać i przełożyć na talerze.

Risotto można podać tradycyjnie na talerzu lub bardziej dekoracyjnie w formie babeczki.

5 komentarzy: