w trakcie tworzenia

Menu

22.05.2013

Zielone trio w sosie słonecznikowym


Mój ulubiony zestaw zielonych , gotowanych  warzyw w niezwykle ciekawym połączeniu .
Sos  z pestek słonecznika doskonale uzupełnia smak i wzbogaca danie o dodatkowe wartości odżywcze. Może doskonale zastapić tradycyjny sos sałatkowy, śmietankę lub majonez.

Składniki:
  • 1 mały brokuł
  • 1 nieduża cukinia
  • kilka zielonych szparagów
  • świeży majeranek lub tymianek do dekoracji

sos słonecznikowy:
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek /olej czosnkowy/
  • ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1  łyżeczka musztardy miodowej
  • sól i pieprz  do smaku
  • ok.3/4 szklanki wody

Wykonanie:
-Dokładnie umyte brokuły podzielić na różyczki, cukinię pokroić w grube plastry, szparagi obrać.    Warzywa ugotować na parze lub tradycyjnie zachowując ich jędrność. 
-Przelać zimną wodą, odsączyć i ułożyć na półmisku.Oprószyć delikatnie solą i pieprzem/jeśli wsześniej nie były posolone/.
-Przygotować sos.
-Ziarna słonecznika zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem ok.20 minut./można dłużej/.
-Odcedzić , przepłukać  i wrzucić do blendera.
-Zalać przegotowaną zimną wodą, dodać oliwę, czosnek, sok z cytryny  i zblendować.
-Powstałą gęstą masę rozcieńczyć wodą do pożądanej konsystencji sosu. /sos nie musi być całkiem gładki/
-Na koniec dodać musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz: