w trakcie tworzenia

Menu

13.05.2013

Sałatka z kurczakiem i czosnkowymi grzankami

Sałatka warzywna z kurczakiem  to doskonałe samodzielne danie  podawane 
letnią porą zamiast obiadu. To również  świetna propozycja na kolację. 

Dowolnie dobrane składniki dają możliwość tworzenia różnych kombinacji smakowych.
Wszystko zależy od tego , co zaplanujemy wcześniej  lub mamy  akurat w tym momencie w lodówce.
Mięso z kurczaka można przygotować wcześniej , 
a można również użyć kawałki, które zostają z obiadu.
Może  być gotowane, pieczone lub  grillowane. 
Wykończeniem sałatki może być prosty sos  winegret lub dresing jogurtowy .
Przygotowałam dwie wersje smakowe.
Składniki:
  • pierś z kurczaka upieczona w pergaminie z przyprawą czosnkową
  • 2 kromki chleba
  • 2 łyżki oliwy /lub olej czosnkowy/ 
  • 1 ząbek czosnku 
  • kilka liści  zielonej sałaty
  • łodyżka selera naciowego /sałatkowego/
  • 2 pomidory
  • świeży tymianek
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
sos jogurtowy
100 g jogurtu naturalnego 
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu

zmiażdżony ząbek czosnkuświeży tymianek/do smaku/
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać na jednolity sos.

 sos winegret
sos :
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżka octu winnego
1 łyżeczka musztardy
 ząbek czosnku/zmiażdżony/


W małym słoiczku umieścić wszystkie składniki , zamknąć i potrząsać rytmicznie  do uzyskania jednolitej emulsji.  Można doprawić do smaku solą i szczyptą cukru.


-Kromki chleba pokroić w kostkę .
-Na patelni  rozgrzać 1 łyżkę oliwy dodać  zmiażdżony ząbek  czosnku.
-Pokrojony chlebek delikatnie  podsmażyć na grzanki.
-Przełożyć na papierowy ręcznik.
-Mięso rozdrobnić lub pokroić na małe kawałki. 
-Warzywa umyć. Pomidory pokroić na ósemki, seler obrać i pokroić na małe kawałki.
- W misce lub salaterce rozłożyć liście sałatki .
-Polać połową sosu jogurtowego  ,ułożyć kawałki kurczaka, pokrojone warzywa ,doprawić do smaku solą , pieprzem i pozostałym sosem.
-Wierzch  posypać grzankami i startym serem, udekorować świeżymi listkami tymianku.

1 komentarz: