w trakcie tworzenia

Menu

2.05.2013

Spaghetti z "brodą mnicha" -Spaghetti con agretti


Pyszne ,lekkie  spaghetti z "brodą mnicha" , ostrą  papryczką i z delikatnym  cytrynowym  akcentem.
Mało znana w naszym kraju, a może zupełnie nieznana roślina, zielony przysmak o nazwie: broda mnicha /barba del frate ,agretti  lub  lischi, liscari ,roscani.....?/.
Można z niej przygotować doskonałą , prostą przystawkę do mięsa, ryb, pieczywa ,  a można również dodawać ją do sałatek,  jajecznicy i omletów. Ta bogata w  witaminy i sole mineralne  zielona  roślinka jest niskokaloryczna  dzięki czemu doskonale  sprawdza się w różnego rodzaju dietach. Może być doskonałą dekoracją świątecznego stołu, a  podawana w najbardziej prosty  sposób smakuje najlepiej.

 Lekko podgotowane liście wystarczy skropić oliwą  i octem winnym.
Przygotowując tę roślinę należy  po dokładnym umyciu odciąć korzenie i najgrubszą,  twardą 
łodygę , a następnie ugotować  w osolonej wodzie/ al dente/  . Miękkie , ale wciąż jędrne  ugotowane liście zanurzyć na chwilę w zimnej wodzie i przełożyć na sito  do odsączenia. 
W mojej kuchni ta zielona roślinka podawana  była z makaronem z  omletem , w rożnego rodzaju sałatkach , a nawet jako dodatek do pizzy.


Składniki:/ 2 porcje/


  • 160 g spaghetti razowe
  • 2 garście agretti
  • 1/2 cebuli
  • mały kawałek ostrej papryczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • skórka cytrynowa/do smaku/
  • starty parmezan do posypania
  • sól i pieprz do smaku

-Cebulę drobno pokroić i wraz z czosnkiem lekko podsmażyć na oliwie używając głębokiej patelni/ czosnek można usunąć/.
-W dużym rondelku nastawić wodę na makaron.
-Do gotującej się  wody dodać sól/ w-g uznania/ i wrzucić makaron oraz dokładnie umyte i obrane  liście  agretti.
-Gotować razem ok. 8 minut od czasu do czasu zamieszać.
-Ugotowany makaron wraz z warzywem przecedzić i przełożyć na patelnię z podsmażoną cebulą.
-Dodać pokrojoną papryczkę,  skórkę cytrynową i  wymieszać i przetrzymując patelnię na malutkim ogniu. 
- Dolać kilka łyżek wody z gotowania by wytworzył sie lekki sosik. 
-Doprawić do smaku ,  nałożyć na talerze i posypać startym serem.

   
  Spaghetti  ugotowane w ten sam sposób zamiast z cebulą , papryczką i czosnkiem można połączyć 
na patelni z podsmażonym boczkiem lub bekonem. 
Otrzymamy w  ten sposób zupełnie inny smak dania, równie pyszny. 



5 komentarzy:

  1. Nie znam argetti ale wygląda świetnie ! Danie bardzo smakowite a ja jestem miłośniczką włoskich smaków. U mnie aktualnie kończy się tydzień włoski na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, czy udaloby mi sie gdzies te brode upolowac. Moze znajde mnicha i go ogole ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to warzywo włoskie,ale z tym mnichem nie zły pomysł,choć za efekty nie gwarantuję.....

      Usuń
  3. znakomicie wygląda:) aż sie oblizałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaciekawiło mnie to danie. Widziałam to warzywo ale jakoś specjalnie mnie nie interesowało, bo niby co to i co z niego zorbić a tu proszę :)

    OdpowiedzUsuń