w trakcie tworzenia

Menu

1.05.2013

Sałatka z ryżu i duszonych warzyw


Możliwości łączenia ryżu z różnymi składnikami jest bardzo wiele. Z tych niezwykle wdzięcznych, białych ziarenek można wyczarować pyszne dania.

Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięsa, ryb , składnik zup, zapiekanek, ciast i farszów.

Jako składnik sałatek daje ogromne możliwości tworzenia przeróżnych kompozycji. 
Szczególnie w miesiącach letnich  pozwala na przygotowanie szybkich i smacznych posiłków.


                sałatka ryżowa z melonem
Wykorzystując resztki warzyw ,które zalegały w mojej lodówce przygotowałam mieszankę, która połączona z ryżem stworzyła kolorową , pyszną sałatkę. 
Dodatek kilku szparagów nadał daniu odrobinę wiosennego wyglądu.

 Składniki: /2  porcje/

  • 100 g ryżu basmati
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kawałek pora
  • mały bakłażan
  • kilka szparagów/zielone/
  • mały pęczek zielonej pietruszki
  • ok.1/2 łyżeczki kminu
  • ok.1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ok./2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  ocet  winny/ do smaku /
  • garść rukoli
-Ryż ugotować na sypko , ostudzić i  przełożyć do miski.
-Pokroić drobno zieloną pietruszkę i połączyć z ryżem.
-Warzywa umyć i oczyścić : paprykę i bakłażana  pokroić w kostkę, szparagi w małe słupki, pora w krążki . Podsmażyć krótko na oliwie. Dodać 2-3 łyżki bulionu lub wody i poddusić kilka minut do miękkości. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
- Doprawić do smaku ziołami,  solą i pieprzem.
-Ostudzone warzywa dodać do ryżu i delikatnie wymieszać.
-Skropić octem / w-g smaku/,wymieszać  i dowolnie udekorować.
-Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną.


2 komentarze: