w trakcie tworzenia

Menu

16.05.2013

Tagliatelle ze szpinakiem i szparagami

Chyba już wspominałam w jednym z postów, że kolor zielony ostatnio opanował całkowicie moją kuchnię. No cóż....wiosna...
Tym razem  tagliatelle w pysznym duecie ze szparagami i szpinakiem.


Makaron można przygotować  tylko  z jednym z  warzyw np. ze szparagami , ale połączenie obu wydawało  mi się  dość ciekawe smakowo , a przy tym   wzbogaciło danie o dodatkowe składniki odżywcze. 
Składniki / 2 porcje/
  • 200 g makaronu tagliatelle /wstążki/
  • 200 g zielonych szparagów
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 cebulka dymka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 80  g pecorino /koziego sera/
  • 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

-Szparagi oczyścić, oderwać  zdrewniałe części łodyg, umyć.
-Wodę zagotować , lekko posolić , dodać kilka kropli soku z cytryny, szczyptę cukru  i włożyć szparagi.
-Gotować ok.3 minuty. Przelać zimną wodą, odsączyć i przekroić na kilka części.
-Umyty  szpinak włożyć na kilka sekund do wrzącej , osolonej wody , a następnie przełożyć na sito,  przelać zimną wodą,  i przełożyć na  patelnię. Dodać łyżkę oliwy , ząbek czosnku  i podsmażyć ok .2 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Na drugiej patelni podsmażyć cebulkę , dodać szparagi, podgrzać.
-Do gorących  szparagów dodać szpinak  i przecedzony makaron.  Delikatnie wymieszać.
-Dodać kilka łyżek wody z gotowanego makaronu i połowę startego sera.
-Podgrzewać 2-3 minuty, a następnie przełożyć na talerze.
-Posypać pozostałym  startym serem / ja tym razem zrezygnowałam/.








1 komentarz: