w trakcie tworzenia

Menu

16.05.2013

Roladki schabowe ze szparagami

 

Roladki mięsne to chyba jeden z bardziej lubianych sposobów przygotowania mięsa. 
Kiedy nie mam pomysłu na danie mięsne roladki sprawdzają się  zawsze.
A możliwości są przecież nieograniczone....
Tym razem  jako nadzienie użyłam  zielone szparagi.....i napiszę krótko  :PYCHA!
Danie niezwykle proste i szybkie do przygotowania.  Nie wymaga  specjalnych zdolności kulinarnych i może je przygotować  każdy / ten post dedykuję mojej córce ,bo całkiem niedawno  w rozmowie /oczywiście on-line/ oznajmiła  , że widziała w sklepie szparagi ,ale nie wie , co z nimi zrobić.......,
a więc pomysł podsuwam i  nie ma już wykrętów .........bo mama jest daleko i poratuje  jak wróci /ale szparagów  już nie będzie/....... /zobaczinne przepisy ze szparagami  w roli głównej.

Szybki , smaczny obiadek na niedzielę /zamiast tradycyjnego schabowego/.

Składniki: /4 porcje/
  • 4 plastry schabu b/kości
  • 4 duże plasterki gotowanej szynki /u mnie mortadella di Bologna/
  • 4 grube, zielone szparagi 
  • 4 plastry żółtego sera
  • sok z cytryny/do gotowania/
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia
Wykonanie:

-Szparagi  obrać /jeśli wymagają/, odłamać zdrewniałe części i umyć.
Podgotować w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny ok.5-10 min. Szparagi /większą ilość/  najlepiej gotować  w wąskim  , wysokim garnku  , związane po kilka sztuk ,ustawione na stojąco  tak, aby główki wystawały  ponad  powierzchnię wody .Można je również ugotować na parze. Szparagi powinny być ugotowane al dente, a po wyjęciu z wody  wciąż jędrne. Szparagi przelać zimną wodą i pozostawić do odsączenia.
-Umyte, osuszone plasterki mięsa  rozbić na cienkie płaty.
-Każdy płat mięsa ułożyć na plastrze szynki /mortadeli/ oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Plaster wędliny  powinien być większy niż płat mięsa.  
-Na płatach  mięsa położyć plasterki  sera i szparagi dopasowując ich długość /jeśli są duże wystarczy po jednym/.
-Zwinąć całość w roladkę zamykając oba końce do środka.
-Przygotowane roladki smażyć  na rozgrzanym oleju /oliwie/ z każdej strony do chwili ,aż  będą ładnie  przyrumienione.
-Zwiększyć ogień, wlać wino i poddusić mięso kilka minut do całkowitego odparowania alkoholu i częściowego zredukowania płynu.
-Roladki podawać z ulubionymi dodatkami.
 Roladki można podać z dowolną  mieszanką sałatek z sosem winegret i plasterkami ziemiaków pieczonych w piekarniku.

5 komentarzy:

  1. Wykwintne danie, podam spodziewanym Gościom:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie! bardzo elegancko podane danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane mięsa i roladki, Bardzo apetyczne, moje smaki. Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezonie szparagowym robię je bardzo często.Smacznie i prosto....

      Usuń