w trakcie tworzenia

Menu

25.05.2013

Zapiekanka z chleba carasau i ratatouille

Sformato di pane carasau e ratatouille

Chlebek carasau  jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek, podaje się go jako przekąskę z dodatkiem serów, oliwy z oliwek , sosu pomidorowego. Można go również użyć jako bazę do zapiekanek w stylu popularnej lasagne. I taką właśnie rolę pełni w mojej zapiekance.

Chlebek carasau jest ostatnio w mojej kuchni absolutnym faworytem. Zastępuje mi od kilku tygodni zwykły chleb , a przecież nie ma z nim  wiele wspólnego. Kupiłam sporą paczkę i muszę wykorzystać. Chleb carasau nazywany często papierem nutowym/ carta musica/  to chrupiący , cieniutki niczym opłatek placuszek. Pochodzi z Sardynii ,a piecze się go metodą tradycyjną w piecu opalanym drewnem/ w piekarniku również  się upiecze/ .Cieniutki placek wkłada się do rozgrzanego pieca i wyjmuje w postaci nadmuchanej poduszeczki, którą  potem rozdziela  się na dwie warstwy  i ponownie wypieka. Chleb zachowuje swoją świeżość nawet kilka tygodni. Może kiedyś pokuszę się na upieczenie tego chlebka, ale póki co kupuję gotowy i jestem nim zachwycona.Oryginalny przepis i sposób wykonania można zobaczyć tutaj
 Składniki: /foremka 26-12 cm/
  • 150 g chleba carasau
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka zółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinie
  • niewielka łodyga selera naciowego
  • ok.5 łyżek oliwy z oliwek
  • ok.150 g sosu beszamelowego
  • ok. 150 g sera fontina / może być mozzarella lub inny do zapiekania/
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki startego pecorino
  • 1 łyżeczka suszonych ziół/ oregano,bazylia,tymianek/
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • ok.1,5 litra bulionu warzywnego
  • świeże listki oregano lub tymianku do dekoracji
Wykonanie:
-Warzywa dokładnie umyć. Z papryki usunąć gniazdka nasienne, z selera usunąć włókna.Cebulę obrać. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę.
-Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy , wrzucić pokrojoną cebulę i dusić 2 minuty.
-Dodawać stopniowo pozostałe warzywa i mieszając smażyć na wolnym ogniu następne 2-3 minuty.
-Posolić, oprószyć pieprzem, przykryć pokrywką i na wolnym ogniu dusić ok 6 minut od czasu do czasu mieszając .Warzywa powinny być miękkie,ale wciąż jędrne.
-Pod koniec dodać przyprawy, wymieszać i zdjąć z ognia. Pozostawić do przestudzenia.
-Podgrzać lekko bulion i przelać do płaskiego naczynia/ u mnie blaszka/, dodać łyżkę oliwy.
-W przygotowanym bulionie zanurzać kolejno przez kilka sekund delikatne, cieniutkie arkusze chlebka /nie moczyć zbyt długo/.
-Przełożyć na ściereczkę ,lekko nasmarować oliwą i nożyczkami przyciąć odpowiednie  prostokąty . Chlebek może się połamać ,a  kawałki nawet jeśli nieregularne powinny w sumie wypełniać odpowiednio prostokątną foremkę / mogą zachodzić na siebie/.
-Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i  posmarować delikatnie oliwą.
-Na dno wyłożyć warstwę chlebka.
-Następnie rozłożyć warstwę warzyw / odłożyć 3-4 łyżki do wykończenia zapiekanki / , polać delikatnie sosem /należy go odpowiednio podzielić na kilka części/, posypać rozdrobnionym serem /fontina lub mozzarella/ startym parmezanem i pecorino /.Odłożyć 2 łyżki do posypania wierzchu.
-Przykryć kolejną warstwą chlebka.
-Powtarzać czynność do wykończenia składników.
-Ilość warstw  nie ma większego znaczenia, ale na wierzchu powinien znajdować się chlebek, który należy delikatnie, choć mocno docisnąć i posmarować oliwą. 
- Przygotowaną zapiekankę owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 12 godzin.


-Po upływie tego czasu  zawartość foremki wyłożyć na półmisek żaroodporny /odwrócić foremkę do góry dnem/.
-Na wierzchu ułożyć odłożone warzywa, posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C na ok. 20-25 min. i zapiec.




Zapiekanka jest pyszna, ale dość pracochłonna i na dodatek kaloryczna. Od czasu do czasu lubię takie smakołyki , ale na co dzień proponuję nieco uszczuploną wersję dania  /równie smacznego/ z wykorzystaniem chlebka carasau.
Do przygotowanego w/g powyższego przepisu ratatouille należy dodać pomidory / w puszce lub  świeże/,dobrze podgrzać, przełożyć do miseczki  i podawać z chlebkiem carasau.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz