w trakcie tworzenia

Menu

19.06.2013

Arbuzowy deser lodowy


  Pyszny ,  orzeźwiający,  mrożony deser z arbuza i banana
Arbuz to jedno z najbardziej popularnych owoców spożywanych w okresie upałów.
Ma sporo zalet /zobacz/ . W porównaniu z innymi owocami zawiera niewiele kalorii , posiada natomiast  dużo błonnika , dużo wody  i trochę witamin . Wpływa korzystnie na przemianę materii i trawienie.  Najlepsze są arbuzy o mocnym ,czerwonym zabarwieniu ,gdyż zawierają najwięcej  wartościowego likopenu.
Składniki:
  • 450 g oczyszczonego z pestek miąższu arbuza /dojrzały ,słodki, pachnący/
  • 1  dojrzały banan
  • 1 łyżka syropu imbirowego lub miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny


-Do miąższu arbuza dodać pokrojonego banana, sok z cytryny  oraz syrop lub miód.
-Całość zmiksować na gładką masę.
-Wstawić na 2 godziny do lodówki.
-Schłodzoną masę przelać do zmrożonej miski maszynki do lodów i kręcić ok.30 minut.
-Gotowe lody przełożyć do pojemniczka /jeśli coś zostanie/  i wstawić na godzinę do zamrażarki.

 bez maszynki:
masę arbuzowo-bananową przełożyć do plastikowego lub szklanego  naczynia,wstawić do zamrażarki i co 30 minut mieszać  aby rozbić tworzące się kryształki lodu. Podawać ,kiedy masa będzie wystarczająco zmrożona.


Lody posypałam grubą cukrową posypką zabarwioną  czerwonym likierem /Alkermes/


1 komentarz: