w trakcie tworzenia

Menu

19.06.2013

Pierożki kakaowe z ricottą i truskawkami


Pierożki z ciasta kakaowego z nadzieniem serowo-truskawkowym  .

Właściwie pierożki z tego ciasta   nie mają jakiegoś rewelacyjnego smaku. 
Kakao nie jest zbyt wyczuwalne , /może dla smakoszy bardziej/ ,
a jedynie nadaje ciastu fajnego ,czekoladowego koloru.
 Przyjemnie jest jednak popatrzeć na taki barwny talerz , a potem delektować się nowym smakiem........a później  jeszcze  zrobić sobie  małą dokładkę........

Składniki:

  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki ciemnego kakao 
  • ok.1/2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 200 g  sera ricotta 
  • ok. 250-300 g  truskawek 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tarta czekolada do dekoracjii

Wykonanie:
Mąkę wysypać  na stolnicę, odłożyć 1 łyżkę do podsypania/,  dodać kakao, sól , cukier waniliowy i wymieszać.
Wlewać stopniowo ciepłą  wodę  wyrabiając ciasto.
Dodać oliwę i  wyrabiać, tak długo , aż ciasto stanie się gładkie, miękkie  i elastyczne. 
/konsystencję ciasta można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając wodę/
-Zawinąć  ciasto  w folię do żywności i pozostawić na 20 minut. 
-Po upływie tego czasu ciasto dość cienko rozwałkować i wyciąć szklanką kółka.
-W tym czasie , kiedy ciasto leżakuje przygotować nadzienie.
-Truskawki umyć, obrać.
-Kilka z nich   pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko,by odsączyć nadmiar soku.
-Część sera wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z truskawkami. Jeśli nadzienia jest za mało należy dorobić. Jeśli za dużo wykorzysta się go do sosu truskawkowego.
-Nadzienie kłaść na środku krążków ciasta i zlepiać brzegi nadając kształt tradycyjnych pierożków.
-Gotowe pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie . Po wypłynięciu na wierzch po kilku minutach są gotowe.
-Przełożyć na talerze.
-Pozostałe truskawki zmiksować ,część połączyć z serkiem / dosłodzić/ i polać "sosami"pierożki .Odrobinę musu truskawkowego można wyłożyć na spód talerzyka/.
-Wierzch posypać tartą czekoladą, ozdobić listkami mięty.


4 komentarze: