w trakcie tworzenia

Menu

9.06.2013

Czekoladowe kostki lodowe

Warto latem mieć w zamrażalniku stały, świeży zapas lodowych słodkich kanapek.
Smak i dobór składników zupełnie dowolny .
Fajnie tak sobie otworzyć lodówkę  o każdej porze dnia ,sięgnąć ręką do zamrażalnika i wyjąć pysznego domowego lodzika.


Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 500 g sera mascarpone
  • garść bakalii /orzeszki piniowe,rodzynki, płatki migdałowe/
  • ok.100 g  prostokątnych herbatników
Wykonanie:
-Jajka i żółtka umieścić w szklanej misce, dodać cukier i ubić na parze na gęstą puszystą masę.
-Ubitą masę podzielić na dwie części. 
-Do jednej części /jeszcze ciepłej/ dodać pokruszoną gorzką czekoladę, bakalie  i kakao.
-Do drugiej części czekoladę mleczną.
-Masy wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
-Wystudzić.
-Ser mascarpone podzielić na dwie części i dodać do jasnego i ciemnego kremu czekoladowego.
-Starannie wymieszać.
-Dowolne naczynie szklane lub plastikowe ,prostokątne  /wymiary należy dopasować mniej więcej do wielkości herbatników, u mnie  na szerokość  dwóch  ciastek /wyłożyć folią spożywczą.
-Wlać ciemną masę, wyrównać wierzch  i wstawić na 30 minut do zamrażalki.
-Pojemnik wyjąć i na masę ciemną delikatnie nałożyć masę jasną/odłożyć 2-3 łyżki/
-Ponownie wstawić do zamrażalnika.
-Kiedy masa na wierzchu stężeje obłożyć ją herbatnikami. 
-Pojemnik ponownie wstawić do mrożenia.
-Kiedy deser mocno stężeje /ok.2 -3 godziny/ wyjąć go z pojemnika ,odwrócić  herbatnikami do spodu, zdjąć folię, posmarować cienko odłożonym kremem i nałożyć  herbatniki podobnie jak spód.
-Warstwy docisnąć drewnianą deseczką.
-Zawinąć w folię i wstawić do zamrażalki.

-Właściwie deser jest już gotowy.
-Wystarczy go wyjąć, pokroić według herbatników w kostki na chwilę, odstawić by lekko odtajały i podać.
-Jeśli nie jest zjedzony  w całości  kostki należy  owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika.

7 komentarzy:

  1. ale fajny deser! i to na zimno! mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. ale cudny deser! jak lodowe sandwiche ze sklepu, ale o niebo lepsze! :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam domowocyh kanapek lodowych a że jestem fanką tych kupnych to czas się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście,że warto sie skusić. Możliwości smakowe są nieograniczone,a do tego bardzo łatwe do zrobienia.

      Usuń