w trakcie tworzenia

Menu

9.06.2013

Lody babanowo-truskawkowe

Pyszne, naturalne i ..........zimne!


Kiedy kilka lat temu sprawiłam sobie dobrej jakości i mocy  blender, lody truskawkowo-bananowe  zagościły w moim domu na dobre. Każdy zapas zmrożonych bananów i truskawek wędrował do misy blendera , by  w zaledwie kilkadziesiąt sekund zamienić  się w pyszną lodową masę i  ochłodzić  podniebienia domowników. 
Prosty i doskonały sposób na pyszne i zdrowe  lody. 

Banan stanowi doskonałą bazę do przygotowania  deserów lodowych . Wystarczy  połaczyć go z innym owocem dodać trochę śmietany  lub jogurtu i  tworzyć nasze lodowe wariacje.
Tym razem spróbowałm wykorzystać  maszynkę do lodów , by przygotować  podobną wersję deseru i sprawdzić ,czy istnieje  jakaś róznica.....
Tak, istnieje , tylko jedna :......tylko jedna : lody w maszynce trzeba kręcić  około 30 minut, a w  moim blenderze około minuty /pod warunkiem, że mamy zmrożone owoce/ . Smakują  inentycznie!
Ale blender czeka na mnie w domu , a maszynkę właśnie sobie sprawiłam i nie ma wyjścia :krecę!

wszystkie składniki  mocno schłodzone:
  • 2 banany
  • 250 g  świezych truskawek
  • 150 g jogurtu naturalnego/lub śmietany/
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Banany, truskawki, cukier i jogurt zmiksować na jednolitą masę.
Przelać do zmrozonej misy maszynki do lodów i włączyć  na ok.30  minut.
Gotowe lody nakładać do schłodzonych pucharków lub przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz