w trakcie tworzenia

Menu

23.06.2013

Melon w galaretce morelowej z dodatkiem wina Porto


 Orzeźwiający , zimny  deser owocowy na letnie popołudnie lub wieczór w gronie znajomych.

Wystarczy dojrzały owoc melona, galaretka w podobnym kolorze ,trochę ulubionego wina i odrobina czasu by schłodzić deser.  Należy przygotować go parę godzin przed podaniem.
Prawdopodobnie melon  poprawia  nastrój, obniża napięcie i irytację.  Pozytywnie wpływa na sen i koncentrację.  Jest doskonałym źródłem błonnika i witaminy C. Jest owocem niskokalorycznym,  zawiera dużo wody, beta karotenu, potasu  i .....cukier.
 Pomaga usunąć wolne rodniki ,chroni naszą skórę przed starzeniem.
Tak więc warto sięgnąć po melona.........
Składniki:
  • 200 ml białego półsłodkiego wina "Porto"
  • 200 ml wody
  • 1 galaretka o smaku morelowym
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 mały melon
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Wykonanie:
-Wodę zagotować,wsypać galaretkę, żelatynę i  dokładnie wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia.
-Galaretkę przestudzić  i połączyć z winem.
-Melon umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki.
-Metalową łyżeczką wydrążyć małe kuleczki /pozostały miąższ melona wykorzystać do przygotowania koktajlu lub sorbetu/.
-Kulki melona ułożyć w dużej salaterce lub kilku małych miseczkach i zalać galaretką tak,by pokrywała owoce.
-Miseczki wstawić do lodówki i podawać kiedy galaretka całkowicie stężeje.
-Udekorować świeżymi listkami mięty.

1 komentarz: