w trakcie tworzenia

Menu

23.06.2013

Mini serniczki truskawkowe z galaretką

Serniczki dla całej  rodzinki, a róże dla TATY!




Składniki: /6 szt/
  • 300 g truskawek
  • 250 ml śmietany 30 %/
  • 250 g sera ricotta
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki  żelatyny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok.150 g podłużnych  cieniutkich biszkoptów/ użyłam "Pavessini" -podobne do kocich języczków/
  • 6 obręczy/pierścieni/  o średnicy  i wysokości ok. 7 cm
/obręcze można przygotować z  puszek  po art.spożywczych  i przyciąć ja na wysokość biszkoptów czyli 7 cm.

Wykonanie:
-Truskawki zmiksować z cukrem , dodać sok z cytryny.
-Żelatynę rozpuścić w minimalnej  ilości  gorącej  wody i wystudzić.
-Przy pomocy miksera utrzeć ricottę z  połową porcji cukru .
-Stopniowo dodawać mus truskawkowy i przestudzoną żelatynę.
-Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru pudru.
-Masę serowo-truskawkową delikatnie połączyć ze śmietaną, przykryć folią i  i wstawić  do lodówki do lekkiego stężenia.
-Przygotować galaretkę truskawkową /rozpuścić ją w 300 ml gorącej wody/ i wystudzić.
-Każdą obręcz obłożyć od środka papierem do pieczenia.
-Na dnie  ułożyć biszkopty odpowiednio przycinając je.
-Na biszkopty wyłożyć masę truskawkową kilka centymetrów poniżej powierzchni.
-Wierzch każdego  sernika zalać lekko  tężejącą galaretką.
-Wstawić do lodówki na kilka godzin.
-Zastygnięte serniczki wyjąć z obręczy ,zdjąć papier.
-Biszkoptami obłożyć dookoła każdy sernik i obwiązać wstążeczką.
-Przed podaniem serniczki udekorować świeżymi truskawkami,.

Zamiast gotową galaretką  truskawkową  serniczki można zalać musem przygotowanym ze świezych truskawek połączonym  z żelatyną. 
mus truskawkowy:
300 g truskawek
1,5 łyżeczki żelatyny
1-2 łyżki cukru

-Truskawki zmiksować z cukrem.
-Żelatynę rozpuścić w niewieliej ilości gorącej wody ,wystudzić i połączyć z musem truskawkowym.




4 komentarze: