w trakcie tworzenia

Menu

23.06.2013

Mini szaszłyki z melona i sera feta


 Smaczne  połączenie greckiego sera feta  ze słodkim melonem i aromatyczną
 rukolą w postaci szaszłyków.
To  propozycja /pomysł pochodzi stąd/ na  pyszną letnią przekąskę lub lekką kolację.
 Należy jednak zwrócić uwagę na to ,by melon był dojrzały, pachnący i słodki, a ser świeżutki i dobrej jakości.  Efekt gwarantowany......

Bardzo lubię takie zestawienie składników , choć przyznam , że moim zdecydowanym faworytem jest zestaw: melon i szynka parmeńska /zobacz/
.......dlaczego warto jeść melony? /zobacz
Składniki:
  • 1/2 melona /schłodzony/  o wadze ok. 1,20 kg
  • 150 g sera feta
  • świeże listki rukoli
-Melon umyć, przekroić na pół i usunąć  pestki.
-Specjalną metalową łyżeczką wydrążyć kuleczki.
-Ser feta pokroić w kostki /ok.2 cm/.
-Rukolę umyć i osuszyć.
-Na drewniany patyczek szaszłykowy  /u mnie wykałaczki/ nakładać dowolnie , na przemian melon ,rukolę i ser /u mnie 2 kulki melona i kostka sera /.
-Szaszłyki ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem, można skropić oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.
Do podania szaszłyków można wykorzystać odwróconą połówkę z wydrążonego melona. Należy umieścić go na półmisku i w skórę wbić gotowe szaszłyki.

3 komentarze: