w trakcie tworzenia

Menu

1.06.2013

Muffinki z ricottą i czereśniami

Muffinki, które ostatnio upiekłam zniknęły błyskawicznie.
Jest powtórka ,ale w  innej wersji i tylko po jednej czereśni!

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 75 g miękkiego masła
  • 150 g sera ricotta
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia 
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka 
  • świeże czereśnie /10-12 szt/

Wykonanie:
-Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
-Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami.
-Przy pomocy miksera wymieszać masło z cukrem i ricottą,dodać wanilię.
-Stopniowo dodawać po jednym jajku.
-Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.
-Wymieszać do połączenia się składników.
-Masę nakładać łyżką do foremek na 3/4 wysokości.
-Piec ok. 20-25 minut.
-Upieczone muffinki wyjąć z formy i wystudzić na kratce.


Zamiast czereśni można użyć dowolne owoce.
Zabrakło mi czereśni ,ale truskawki też były pyszne!



4 komentarze:

  1. cudnie wyglądają,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich rzeczy jeszcze nie robiłam, aby wsadzać do babeczki jakiś owoc. ja bardzo chętnie wykonuję muffinki z cukierkami z mieszanki wedlowskiej https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ nie dość, że same babeczki są dobre to jeszcze cukierki.

    OdpowiedzUsuń