w trakcie tworzenia

Menu

2.06.2013

Tagliatelle czekoladowe z truskawkami i różanym kremem mascarpne


Jadłam już makaron  zrobiony z dodatkiem  szpinaku, pietruszki,  buraków, pomidorów,dyni, sepi....więc czekolada i kakao mogą również  świetnie urozmaicić jego smak.

Tak też się stało. Dodatki te jednak nie mają zdecydowanego wpływu na smak makaronu , ale  nadają mu   ładny brązowy kolor. Delikatny posmak czekolady jest jednak lekko wyczuwalny. Niektórzy dodają do ciasta trochę cukru ,ale wówczas makaron  można podawać tylko na słodko.W wersji wytrawnej można się ponieść fantazji...
U mnie jednak  tradycyjnie ..........z truskawkami
Kto chce może kupić gotowy makaron czekoladowy, ale  myślę , że czasami można  pobawić się ciastem i stworzyć coś własnego .....
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej/  u mnie połowa to semolina/
  • 25 g gorzkiej czekolady 
  • 25 g ciemnego kakao
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli 
  • ewentualnie mąka do podsypania

oraz:
  • 150 g serka mascarpone
  • 2  łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli wody różanej
  • 200-300 g świeżych truskawek
/ilość owoców i  cukru w/g uznania, tyle ile lubimy/
Wykonanie:
-Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
-Mąkę wymieszać z kakao, dodać szczyptę soli , na  środku  zrobić wgłębienie, wlać jajka zmieszane z żółtkiem i oliwę oraz lekko schłodzoną  czekoladę.
-Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto /jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać odrobinę wody, jeśli miękkie odrobinę mąki/.
-Owinąć w folię  i odstawić w chłodne miejsce na  ok.30 minut.
-Ciasto cienko  rozwałkować najlepiej tworząc prostokąt .Ddłuższy bok złożyć na trzy części. Pokroić na  wstążki o szerokości ok. pół centymetra /jeśli wymaga delikatnie podsypać mąką/.
-Gotować w lekko osolonej wodzie / przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia makronu na wierzch./
-Ugotowany makaron przecedzić /przelać wodą/  i wyłożyć na talerze.
-Truskawki zmiksować z łyżką cukru .
-Serek mascarpone wymieszać z łyżką cukru i śmietaną, dodać płyn różany i wymieszać.
 -Polać musem truskawkowym i różanym kremem mascarpone.



3 komentarze:

  1. Czekoladowe tagliatelle, genialne! Obiad, jak z bajki, ach! ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie wygląda wprost OBŁĘDNIE! Nic tylko zajadać :) Koniecznie z pysznymi, świeżymi truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń