w trakcie tworzenia

Menu

16.06.2013

Parmigiana z liści bietoli /boćwiny/



Szybka ,prosta zapiekanka idealna na obiad lub kolację.
Jeśli ktoś, kiedyś nie będzie wiedział, co zrobić z  tego rzadko u nas spotykanego , a bardzo zdrowego i fajnego warzywa , polecam tę  niezwykle  smaczną i łatwą do przygotowania zapiekankę. 
Oczywiście polecam ją na chłodniesze dni , bo własnie zbliżają się upały i korzystanie z piekarnika nie będzie należało do przyjemnych czynności.
Składniki / 2 porcje/:
  • 400 g boćwiny /można użyć szpinak/
  • 100-150  g gotowanej szynki /cienkie plasterki/
  • 80 g żółtego sera
  • 100 g mozzarelli
  • 10 szt paluszków grissini
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól  i pieprz do smaku

 Wykonanie:
-Białe łodygi umytej  boćwiny /bietoli/ wrzucić do gotującej się wody  z plasterkiem cytryny.
-Po 10minutach gotowania  posolić, zgasić ogień i pozostawić w wodzie kilka minut.
-Zielone liście wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i czosnkiem.
-Dusić  ok.3 minuty po czym dodać 2 łyżki wody z gotujących się łodyg, przykryć pokrywką i dusić ok.5 minut.
-Odsączyć  łodygi i dodać do liści, wymieszać , doprawić do smaku.
-Paluszki pokruszyć. Podzielić na 3 części.
-Naczynie żaroodporne / 12-20 cm/ posmarować masłem  /dno i boki/ i obsypać pokruszonymi paluszkami.
- Na spodzie ułożyć cienką warstwę szynki, następnie  posypać ją okruchami  paluszków, nałożyć warstwę  boćwiny  i kawałki mozzarelli.
-Posypać  startym serem, ponownie ułożyć szynkę , okruchy , boćwinę i mozzarellę.
-Ostatnią warstwą powinna być szynka  posypana żółtym serem  i okruchami grissini.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /200 st.C/ i piec ok.25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz