w trakcie tworzenia

Menu

7.06.2013

Sałatka szpinakowo-truskawkowa

Szybka, pożywna  przekąska dla tych, którzy lubią szpinak, ale również dla tych, którzy nie potrafią się do niego przekonać. 

Składniki:
  • 200 g truskawek
  • garść świeżych liści szpinaku
  • kilka łyżek pesto szpinakowego 
  • 100 g sera  feta
  • płatki migdałowe do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Na półmisku lub w salaterce ułożyć umyte liście szpinaku.
-Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
-Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i kostki sera.
-Polać szpinakowym pesto i posypać płatkami migdałowymi.


  pesto szpinakowe:
  • 80 g  świeżych liści szpinaku
  • kilka liści bazylii
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • ok.1/3 szklanki oliwy z oliwek /lub olej z bazylią/.
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki skórki cytrynowej
  • kostka lodu
  • sól i pieprz do smaku
pesto:
-Szpinak dokładnie umyć i osuszyć.
-Do blendera wlać niewielką ilość  oliwy, dodać szpinak, listki bazylii ,migdały ,ser i kostkę lodu.
-Dolewając stopniowo pozostałą oliwę/ ilość można regulować do otrzymania pożądanej gęstości. miksować, aż wszystkie składniki połączą się.
-Dodać skórkę cytrynową, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Sos przelać do słoiczka i wstawić do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz