w trakcie tworzenia

Menu

15.06.2013

Tarta na cieście francuskim z botwinką i kozim serem




Pyszna tarta z serem  i botwinką i  aromatycznym,  słodkim octem balsamicznym.

                Był barszczyk, był orzeźwiający napój ,a więc pora na coś bardziej treściwego.
                            Tego dania nie mogło zabraknąć w moim wiosennym menu. 
Tym razem do tarty wykorzystałam gotowe ciasto frqancuskie.
 Zdecydowanie wolę jednak ciasto kruche  "brise"

 Składniki :/ na foremkę o śr.25 cm/
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 pęczek  botwinki /z malutkimi buraczkami-ok.500 g/
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200 g sera ricotta /u mnie kozia/
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera /u mnie kozi/
  • czerwony pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól do smaku
oraz ocet balsamiczny 

Wykonanie:
-Botwinkę dokładnie umyć.
-Liście pokroić na większe kawałki, łodygi  dość drobno, a malutkie buraczki przekroić na pól.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojone cebulę, czosnek ,pokrojone  łodyżki botwinki i małe buraczki, chwile podsmażyć.
-Dodać 2-3łyżki  wody, łyżkę octu balsamicznego  i mieszając dusić kilka minut, aż warzywa zmiękną. 
-Dodać liście botwinki i smażyć jeszcze ok. 2-3 minuty /do całkowitego zredukowania płynu/.
-Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Można wyjąć czosnek /ja jednak czostawiłam, ponieważ go lubię/.
-Odstawić do przestudzenia.
-Ciasto francuskie przyciąć do wymiarów foremki.
-Spód wyłożyć papierem do pieczenia.
-Wyłożyć dno i boki formy,nakłuć widelcem , posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem.

-Ciasto podpiec w gorącym piekarniku ok 10 minut.
-Ricottę wymieszać starannie z jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej , posiekany  koperek.
-2/3 farszu botwinkowego  wyłożyć na podpieczony spód ciasta. 
-Przykryć masą serową.
-Nałożyć pozostały farsz,  a wierzch  posypać startym serem.
-Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika/ 180 st.C/ i piec do momentu, aż masa zetnie się , a wierzch przyrumieni  /ok.20 minut/
Tarę podawać lekko przestudzoną.
 Doskonale smakuje również całkiem  zimna.

      Moją tartę dodatkowo skropiłam /dość obficie, ponieważ bardzo lubię / octem balsamicznym.






 Pysznym dodatkiem do tarty może być koktajl kokosowo-botwinkowy /zobacz/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz