w trakcie tworzenia

Menu

23.08.2013

Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym /Winiary/


 Smaczna morska  ryba zapiekana w sosie  śmietanowo-koperkowym,  którą podałam z koprem włoskim zapiekanym  również w sosie śmietankowym  z dodatkiem parmezanu i świeżego koperku. 
Kto ma opory /a wiem, że wielu .../ może samodzielnie przygotować sos odpowiednio doprawiony i zapiec rybkę.  Ja miałam ochotę spróbować jaki  smak  proponuje firma Winiary i zrobiłam to zgodnie z zaleceniem producenta.

Składniki:/2 porcje/
  • 350 g świeżego  fileta rybnego /okoń morski/
  • 200 ml śmietany 12 %
  • 50 ml wody
  • 1 op.Pomysł na ....rybę w sosie śmietanowo-koperkowym
  •  duża szczypta chilli
oraz 
  • 1 duża bulwa  kopru włoskiego 
  • 200 ml śmietany 12%
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego  koperku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka bułki tartej
Wykonanie:
Ryba:
-Pomysł na....wymieszać z wodą i śmietaną, zagotować, dodać szczyptę chilli.
-Filet /umyty  i osuszony/ ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
-Zalać gorącym sosem.
-Zapiekać / bez przykrycia/ w piekarnika nagrzanym do 200 st.C ok.25 minut.

Koper włoski :
-Koper obrać z zewnętrznych , łukowatych warstw, odciąć łodygę . 
-Warzywo przeciąć na połowę lub ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
-Gotować ok. 5 minut.
-Podgotowany koper wyjąć i osuszyć.
-Małą foremkę żaroodporną nasmarować masłem posypać bułką tartą.
-Ułożyć koper w  naczyniu  i zalać śmietaną wymieszaną z połową sera i koperkiem.
-Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
-Zapiekać do przyrumienienia się wierzchu.

Upieczoną rybę podawać z zapieczonym koprem włoskim.




2 komentarze: