w trakcie tworzenia

Menu

22.08.2013

Bułeczki drożdzowe z jagodami


Jagodzianki

 Myślę, że wiekszość z Was upiekła już  tego lata jagodzianki.
   Ja również nie przechodzę obojętnie obok wypieku, który  mocno pobudza  moje kubki smakowe.  Uwielbiam pachnące, puszyste ciasto drożdżowe , a w połączeniu z jagodami wrost  ubóstwiam........a czy jest ktoś, ktoich nie lubi?
Bułeczki najczęsciej posypuję tylko cukrem pudrem, czasem  kruszonką  choć wiem , że z lukrem smakują jeszcze lepiej..

Składniki: /15 szt/


  •  500 g maki pszennej
  • 2 żółtka 
  • 1 jajko 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • ok.200 ml letniego mleka
  • cukier wanilinowy do smaku
  • szczypta soli

oraz:
  • ok. 350 g  jagód
  • kilka łyżeczek cukru 
  • 1 jajko do posmarowania bułek 
Wykonanie:
-Przygotować zaczyn:
-Drożdże rozetrzeć z  łyżeczką cukru , dodać kilka łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki.
-Dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-Jajka i żółtko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
-Masło roztopić, przestudzić  i połączyć z letnim mlekiem.
-Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą.
-Dodać mleko z masłem, żółtka i wyrośnięty zaczyn.
-Składniki dokładnie wymieszać i wyrobić  gładkie, lśniące ciasto/ można zarabiać robotem lub ręcznie do momentu, kiedy ciasto odstaje od ręki/.
-Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia /podwojenia objętości/.
-Gotowe ciasto przełożyć na lekko omączony blat.
-Uformować wałek i podzielić w  plastry/ grubość zależy od pożądanej wielkości bułeczek/, spłaszczyć dłonią  i uformować placuszki.
-Na każdy placuszek nałożyć 2 łyżeczki jagód, posypać cukrem  i starannie zlepić brzegi.
-Formować owalne bułeczki.
-Bułeczki układać w odstępach,  zlepieniem do spodu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
-Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia.
-Po upływie ok.3o minut bułeczki powinny podwoić swoją objętość.
-Wierzch każdej bułki posmarować rozbełtanym jajkiem.
-Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C i pic ok.20-25 minut.


9 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam takich bułeczek. Musze to szybko nadrobić, póki jeszcze można dostac jagody. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również trochę się spóżniłam i nadrabiam jagodowe zaległości..........

      Usuń
  2. upiekłam je i ja:) nie ma lata bez jagodzianek;) twoje wyszły równie apetycznie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj taką bułeczkę z rozkoszą bym zjadła. Jeśli dorwę jeszcze jagody, z pewnością wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają z chęcią bym zjadła choć jedną.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jagodzianki uwielbiam :3


    Zapraszam:
    www.cojapieke.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń