w trakcie tworzenia

Menu

2.09.2013

Brzoskwinie z migdałowym nadzieniem zapiekane w winie



Słodycz dojrzałych brzoskwiń, zapach migdałów i winny aromat marsala......to zestaw, któremu trudno się oprzeć!
Składniki:
  • 2-3 świeże brzoskwinie/u mnie 5 połówek/
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 6 ciasteczek amaretti
  • 3 podłużne biszkopty
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ok. 1 szklanka wina marsala/


-Owoce umyć, osuszyć.
-Przekroić na pół, usunąć pestki i wydrążyć nieco miąższu.
-Uzyskany miąższ umieścić w misce miksera, dodać pokruszone herbatniki, czekoladę , łyżkę cukru,  2-3 łyżki wina 
-Całość zmiksować.
-Dodać  migdały.
-Z masy herbatnikowej uformować kuleczki.
-Połówki brzoskwiń ułożyć obok siebie w  niewielkim żaroodpornym naczyniu.
-Każdy otwór po pestce wypełnić kuleczką heratnikową.
-Owoce podlać winem /na wysokość ok. 1 cm/, a wierzch posypać pozostałym cukrem.
-Piec ok.45 minut w temp.170 st.C.
-W czasie pieczenia owoce można polewać wytworzonym sosem winnym.
-Podawać na ciepło lub na zimno z jogurtem.



1 komentarz: