w trakcie tworzenia

Menu

30.09.2013

Ciasto czekoladowe z cukinią i jabłkiem


 Ciasto mocno czekoladowe, wilgotne , ale jednocześnie puszyste i delikatne .
Smak cukinii nie jest w cieście  wyczuwalny, dominują  zdecydowanie  czekolada , orzechy i jabłka.  Miłym akcentem jest wykończenie całości pyszną polewą czekoladową


Składniki:


  • 350 g cukinii, startej na tarce o grubych oczkach (ze skórką)
  • 150 ml oleju roślinnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 150 g cukru 
  • 50 g  ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • szczypta soli
  • 2 duże  winne jabłka 

    • polewa czekoladowa


  •  50 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 ml  słodkiej śmietanki 
  • 1 łyżka likieru amaretto
Wykonanie:
-Prostokątną formę posmarować olejem i wysypać bułką tartą/ można wyłożyć papierem do pieczenia/.
-Jabłka obrać i pokroić  w kostkę, orzechy posiekać, wymieszać z cukinią.
-Mąkę/połowę/ połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, solą  i kakao.
-Jajka utrzeć  z cukrem na puszystą masę  ,dodać  cukier  wanilinowy.
-Mieszając wlewać  stopniowo olej i wsypać połowę mąki. 
-Pozostałą mąkę wymieszać z cukinią, orzechami i posiekaną czekoladą.
-Wszystkie składniki połączyć ze sobą , dodać  kostki jabłka i dokładnie wymieszać.
-Masę przełożyć do formy, wygładzić powierzchnię  i piec ok.45 minut w temp. 180 st.C.
-Upieczone ciasto wystudzić.
-Można je posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
-Aby przygotować  polewę / ganache' /należy zagotować  śmietankę  i rozpuścić w niej połamaną czekoladę.
-Wymieszać do całkowitego połączenia  się składników, wystudzić , połączyć z likierem i polać zimne ciasto.




2 komentarze: