Pomidory pieczone w piekarniku to pyszna przystawka.
Można je podawać na ciepło i na zimno. Są pysznym dodatkiem do mięsa , ryb, wędlin i serów. Można wykorzystać je jako dodatek do kanapek, róznego rodzaju past, zup ,czy sosów. Doskonale łączą się z makaronem , ale smakują również samodzielnie z dodatkiem pieczywa.
Pomidory pokroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożnej papierem do pieczenia/ skórką do dołu/.
Skropić delikatnie octem winnym, posypać brązowym cukrem, mieszanką suszonych przypraw /rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia/ i solą. Skropić / dość obficie/ oliwą z oliwek.
Piec ok.40 minut w temperaturze 200 st.C. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości pomidorów. Pomidory należy piec do momentu, gdy ich brzegi przyrumienią się , a środki nadal pozostaną jędrne.
Pomidory można piec dłużej w znacznie niższej temperatyrze , a po wystudzeniu zdjąć skórkę , przełożyć do słoika i zalać oliwą.
Pięknie wyglądają! Chętnie wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam...........proste i smaczne!
OdpowiedzUsuń