w trakcie tworzenia

Menu

1.09.2013

Leczo z cukinią czyli letnie danie w jednym garnku


Łatwy i prosty przepis  rodem z Węgier na dobre zadomowił się na naszych stołach .To  pyszne letnie , jednogarnkowe danie  paprykowe kusi swoim zapachem i zadowala smakiem  chyba każdego.......bo wystarczy po naszemu  coś dodać, coś ująć ......
Smakuje na obiad, na kolację, z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Oryginalne węgierskie leczo nie zawiera w swoim składzie cukinii,  ale u nas ....tak się już przyjęło, że cukinia powinna być  tak,  jak kapusta w bigosie.
Składniki:
  •  1 cebula,
  •  3 łyżki oliwy lub oleju
  •  250 g cienkiej kiełbasy/ dobry,dowolny gatunek /
  • 1  papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta,
  • 3 małe cukinie 
  • 3  dojrzałe pomidory
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej 
  • 1 bulionowa kostka warzywna 
  •  papryka słodka i ostra w proszku /do smaku/
  •  szczypta oregano
  • pieprz i sól do smaku
-Obraną cebule drobno pokroić i podsmażyć na oliwie /użyć garnka z grubym dnem/
-Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę pokrojona w kostkę i poddusić kilka minut.
-Umytą paprykę pokroić w kostkę i dodć do podduszonej cebuli i kiełbasy , wymieszać i dusić  kilka  minut.
-Oczyszczone, umyte cukinie/ bez pestek/ pokrojone  wraz ze skórą w kostkę, wrzucić do garnka.
-Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne  pokroić i dodać do warzyw.
-Wlać  sos pomidorowy, dodać kostkę  i dusić całość ok. 20 minut na wolnym ogniu,  aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować.
 -Mieszać od czasu do czasu by nie przypalić warzyw/ jeśli wymaga podlać odrobiną wody/.
-Pod koniec duszenia dodać szczyptę oregano, paprykę w proszku  , doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz: