w trakcie tworzenia

Menu

2.09.2013

Placki cukiniowe z marchewką i serem feta

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, pachnące czosnkiem .....i miętą
 pyszne placuszki cukiniowe.

W sezonie cukiniowym placuszki smażę  bardzo często.
  Czasami cukinię  łączę z ziemniakami, ale  najczęściej pełni ona w plackach  rolę główną.
 Zmieniam jedynie dodatki, które wzbogacają smak i wartości odżywcze  dania. 
Składniki:

  • 2  średniej wielkości cukinie / najlepiej młodej ze skórką/
  • 1 marchewka
  • 100 g sera feta
  • 1  jajko
  • 3-4 łyżki  mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia
Wykonanie:

-Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczach.
-Posolić  i odstawić na ok. 20 minut.
-Dobrze odcisnąć i przełożyć do miski.
-Marchewkę zetrzeć, połączyć z cukinią
-Ser feta dokładnie  rozgnieść widelcem, dodać do miski z warzywami.
-Wbić jajko, wsypywać  mąkę regulując stopniowo gęstość ciasta.
-Dodać miętę ,czosnek i przyprawy.
-Składniki wymieszać.
-Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
-Na patelni teflonowej rozgrzać trochę oleju. 
-Nakładać porcjami masę  i na średnim ogniu smażyć z  obu stron  owalne placuszki  .
-Po upieczeniu przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.
-Podawać na gorąco lub na zimno z sosem jogurtowym  koperkowo -czosnkowym.



2 komentarze:

  1. Ja dzisiaj mam zamiar zrobic placuszki, ale cukinie zastapie ziemniakami, bo niestety jej nie posiadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusisz nas tymi wspaniałościami. Ja często robię cukiniowe kotleciki ale chętnie wypróbuję Twoją wersję. Szkoda tylko, że przede mną jeszcze długie tygodnie diety:)

    OdpowiedzUsuń