w trakcie tworzenia

Menu

28.10.2013

Bigos z cukinii


Cukinia duszona ze  świeżymi i suszonymi  pomidorami z dodatkiem  pieczonego mięsa z pieczarkami.
/  resztek z obiadu  z poprzedniego dnia/ 
............ bigos to danie, do którego można wrzucać każdy rodzaj mięsa i wędlin /u mnie / 
Wprawdzie miałam na myśli kapuściany, ale ten awaryjny , cukiniowy wyszedł całkiem niezły,
 a powiedziałabym wręcz pyszny......

Składniki:

400 g cukinii

2 cebule

2 łyżki oliwy z oliwek
300 g mięsa z pieczeni z pieczarkami
 4 pomidory 
2 pomidory suszone

   do smaku:
papryka słodka
tymianek
majeranek
kminek
sól i pieprz 

Wykonanie:
Cukinię umyć, przekroić ,wybrać gniazda nasienne.
Miąższ pokroić w kostkę (można nie obierać ze skórki).
Cebulę obrać i pokroić w kostkę ,podsmażyć na oleju.
Pokrojoną cukinię dodać do cebuli, podlać odrobiną wody i dusić kilka minut pod przykryciem.
Mięso pokroić w kostkę, dodać do warzyw
Pomidory sparzyć , obrać ze skórki i pokroić w kostkę, wrzuć do bigosu
Dodać pokrojone suszone pomidory, przyprawy.
Dusić na dość silnym ogniu, często mieszając.
Doprawić do smaku.
Podawać  goracy z  dodatkiem pieczywa.


4 komentarze:

  1. robię bardzo podobnie do Ciebie:) jest fantastyczny w smaku:) ależ nabrałam na niego ochoty:) piękne fotografie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło,że udało mi się w jakiś sposób pobudzić smak na to proste,ale fantasyczne danie...............dziekuję !

      Usuń