w trakcie tworzenia

Menu

10.11.2013

Keksiki dyniowo-marchewkowe z musli i owocami

Niezwykle proste ciasto dyniowe z  nasionami , marchewką i jabłkiem  upieczone w małych  keksowych foremkach, takich na jeden raz.........

Składniki: /6 foremek 5-10cm/

  • 200 g  pure z dyni
  • 1 marchew
  • 1 jajko
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 50 g otrębów pszennych
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 100 g musli
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • cukier wanilinowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki pestek  dyni
  •  jabłko lub gruszka /pokrojone w ósemki/

Wykonanie:

Dynię i marchew ugotować na parze.
Dynię rozgnieść starannie widelcem, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Warzywa umieścić w misce.
Dodać jogurt, jajko ,olej , miód i dokładnie wymieszać.
W osobnym naczyniu mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i otrębami, dodać musli, sól, cynamon, imbir, pestki dyni i cukier wanilinowy.
Wszystkie składniki wymieszać  ze sobą, przy pomocy drewnianej łyżki.
Foremki wysmarowane masłem wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Do kilku foremek wcisnąć w  środek kawałki jabłka.
Pozostałe posypać pestkami dyni.
Piec w temperaturze 180 st.C ok.25 minut.






4 komentarze:

  1. świetne ! zdrowe, smaczne chlebki, super pomysłem na śniadanie i nie tylko :) lubię takie jesienne smaki !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, musiał smakować bosko :) Tyle w nich pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ..
    u mnie dynia czeka na przerób:)

    OdpowiedzUsuń