w trakcie tworzenia

Menu

21.10.2013

Ciastka owsiano-otrębowe z orzechami i sezamem

Tym razem moje ciastka owsiane   pozbawione  są  cukru, białej mąki, masła i wzbogacone o otręby owsiane i pszenne. Mniej kalorii wiecej zdrowych składników 

To moja kolejna propozycja   / ......ostatnio piekłam ciastka owsiane z żurawiną   tutaj/     
na ciastka z dodatkiem płatków owsianych , a tych propozycji będzie stopniowo przybywać , ponieważ ciastka owsiane weszły do mojego menu na stałe 

Składniki:
płatki owsiane1,5szklanki
otręby owsiane2łyżki
otręby pszenne2łyżki
mąka pszenna razowa1łyżka
cukier wanilinowy1,5łyżeczki
sezam2łyżki
olej ryżowy lub sezamowy2łyżki
płyny miód3łyżki
grubo zmielone orzeszki ziemne2łyżki
białka3sztuki
sól
szczypta

Wykonanie:


-Do dużej miski wsypać wszystkie produkty sypkie, starannie wymieszać.
-Olej wymieszać  z płynnym miodem, wlać do miski ,wymieszać.
-Białka ubić na sztywną pianę i  połączyć z masą
-Przy pomocy łyżki kłaść w odstepach niewielkie kupki ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

 Lekko  je spłaszczyć. 
-Piec ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
-Wystudzić na kratce kuchennej.




2 komentarze: