w trakcie tworzenia

Menu

21.10.2013

Jesienne crumble chlebowe z dynią i orzechami

Dynia aromatyzowana świeżym liściem szałwi i cebulą, zapieczona pod chlebowo-orzechową kruszonką.
To moja jesienna propozycja   na przygotowanie ciepłej, smacznej  kolacji.
Dynię można doprawić na swój ulubiony sposób i dobrać odpowiedni rodzaj pieczywa.
Słodka ,delikatna dynia zapieczona z mozzarellą  smakuje wysmienicie z chrupiącą kruszonką.


Składniki:/ 2 porcje/
  • 100 g czerstwego chleba  /użyłam pełnoziarnisty/
  • 2 łyżki parmezanu
  • 30 g posiekanych orzechów /mix/
  • 30-40 g masła
  • 20 g orzechów  włoskich
  • 2 listki  listki  szałwi
  • 400 g dyni
  • 100 g mozzarelli
  • mała cebulka
  • oliwa z oliwek 
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:

-Podsmażyć na oliwie drobno pokrojoną szalotkę, dodać pokrojoną dynię ,2 listki szałwi .
-Dusić ok10 minut, doprawić do smaku i odstawić do przestygnięcia.
-Mozzarellę pokruszyć i połączyć z zimną dynią.
-Chleb pokroić na kawałki i zmiksować wraz z serem i orzechami włoskimi.
-Dodać kawałeczki zimnego  masła, część posiekanych orzechów  i palcami wyrobić kruszonkę.
-Naczynie żaroodporne nasmarować masłem, wyłożyć połowę dyni, posypać orzechami  i przykryć kruszonką.
-Wstawić do piekarnika na 180st.C 
-Zapiekać ok.20 minut.
-Lekko przestudzić i podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz