w trakcie tworzenia

Menu

22.10.2013

Jesienne crumble czekoladowe

Deser, który można przygotować na poczekaniu.
Sezonowe owoce ,trochę mąki, cukru i masła, odrobina przypraw i gorący piekarnik.

Składniki:/2 porcje/
  • 2 gruszki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki musli 
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki  gorzkiego kakao
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 60 g masła
  • szczypta soli
Wykonanie:
-Mąkę  wsypać do miski , dodać kakao, sól  cukier i cukier wanilinowy.
-Wymieszać.
-Dodać kawałeczki zimnego  masła i zarobić palcami kruszonkę.
-Wstawić do lodówki.
-Owoce  obrać, usunąć gniazdka nasienne, pokroić na  małe kawałki.
-Foremkę do zapiekania / może być kilka mniejszych/ posmarować masłem.
-Wyłożyć gruszki  na 3/4 wysokości naczynia, posypać mąką ryżową.
-Wierzch pokryć mieszanką musli .
-Całość  posypać równomiernie kruszonką .
-Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 280 st.C

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz