w trakcie tworzenia

Menu

22.10.2013

Dżem dyniowy z pomarańczą i cynamonem


Pyszny dżemik dyniowy o cynamonowo - pomarańczowym aromacie. 
Cudowny kolor, przyjemny smak ...świetny dodatek do pieczywa, naleśników, ciast  i ciasteczek....

Dodatek cytrusów wydaje mi się konieczny, ponieważ dynia jest  dla mnie zbyt mdła i bez wyrazu…….

Dżem przygotowałam z zastosowaniem cukru żelującego, ale można go również zrobić bez jego użycia /tak jak każdy inny /. Często do tego rodzaju dżemu dodawany jest świeży imbir , 
dzięki któremu nabiera on ostrego ,zdecydowanego  smaku. 
Dynia świetnie łączy się z innymi owocami ,   np. z jabłkami, czy brzoskwiniami ,
  można w ten sposób przygotować różne smaki tego słodkiego , dyniowego przysmaku.

Składniki: /3- 4 małe  słoiczki/
  • 1 kg oczyszczonej  dyni
  • 2 pomarańcze
  • 150 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 350  g cukru żelującego do dżemów niskosłodzonych 3:1
  • kora cynamonowa /do smaku/
Wykonanie:
-Pomarańcze wyparzyć i zetrzeć z nich skórkę.
- Z owoców usunąć białą  skórkę  /choć  prawdopodonie zawiera ona sporo substancji żelujących/      
i pokroić na kawałki.
- Dynię pokroić  i umieścić w rondelku z grubym dnem. 
-Dolać wodę, dodać miąższ z pomarańczy  i cynamon. 
- Gotować ok.10-15  minut.
- Wyjąć cynamon , owoce zmiksować lub przetrzeć przez sito.
- Dodać cukier żelujący , skórkę pomarańczową, sok z cytryny  i gotować jeszcze ok.10 minut do całkowitego rozpuszczenia się cukru. 
-Gorący dżem przełożyć do słoiczków i mocno zakręcić. 
-Odwrócić do góry dnem  i odstawić,  aż dżem wystygnie.

3 komentarze:

  1. wygląda przepysznie - kocham cynamon :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń